Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koledujeme si o problémy. Slováci sa stále viac zadlžujú
Zdielať na

Koledujeme si o problémy. Slováci sa stále viac zadlžujú

BRATISLAVA / Rýchle zadlžovanie Slovákov môže mať nepriaznivé následky na našu ekonomiku. V súčasnosti majú pôžičku až štyri z desiatich domácností a toto číslo stále stúpa. Národná banka preto od januára sprísňuje podmienky na poskytovanie hypoték i spotrebiteľských úverov.

Žiť na dlh je na Slovensku stále v kurze. Zadlžujeme sa totiž až príliš rýchlo a naše dlhy rastú väčším tempom ako príjmy. Lacné peniaze využíva čoraz viac ľudí a v tempe zadlžovania predbiehame nielen krajiny eurozóny, ale aj krajiny východnej Európy. "Rast úverov domácností patrí k najvyšším v rámci Európskej únie,“ uviedla hovorkyňa Národnej banky Slovenska Jana Kováčová.

Podľa analytikov by tento trend mohol mať nepriaznivý vplyv aj na hospodársky rast štátu. "V konečnom dôsledku to môže spôsobiť nárast osobných bankrotov, počtu exekúcií a tragédií v rodinnom živote," povedal finančný sprostredkovateľ z Fincentrumu Michal Wilhelm.

Ekonomické teórie totiž naznačujú, že prvé problémy sa zvyknú objavovať už pri 30 percentnom zadlžení domácností, no na Slovensku je to ešte o desať percent viac. Zarážajúce je, že toto číslo stále rýchlo rastie a preto Národná banka zatiahla ručnú brzdu. "Po novom majú banky pri schvaľovaní ku skutočným nákladom klientov prirátať 20 % rezervu," povedal Wilhelm. To podľa analytika ekonomickej univerzity Pavela Škriniara znamená, že ľudia už nebudú môcť ísť na hranu rodinného rozpočtu.

"To, že sa ľudia zadlžujú je spôsobené najmä nízkou finančnou gramotnosťou a masívnou kampaňou bánk a nízkymi úrokovými sadzbami, preto aj Slovenská národná banka prichádza s novými a s prísnejšími pravidlami," povedal Michal Wilhelm, finančný sprostredkovateľ Fincentrum.

"Je dôležité to, aby úvery, ktoré sú poskytované v dobrých časoch, boli splácané aj v časoch horších," uviedla hovorkyňa Národnej banky Slovenska Jana Kováčová. Regulované tak budú od nového roka nielen hypotéky, no po prvý raz aj spotrebiteľské úvery, pri ktorých je podstatne vyššie riziko ich nesplácania. Otázne je, či sa Slováci uskromnia alebo si začnú požičiavať od nebankoviek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy