Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tragikomédia na zastupiteľstve. Starosta si z poslancov urobil rukojemníkov
Zdielať na

Tragikomédia na zastupiteľstve. Starosta si z poslancov urobil rukojemníkov

ČIERNE POLE / Tragikomický priebeh obecného zastupiteľstva v dedine Čierne Pole v okrese Michalovce bol na smiech cez slzy. Tamojší starosta zamkol úrad a nikto nemohol vojsť dnu ani opustiť rokovacie priestory. Dokonca aj z poslancov sa tak stali bezmocní rukojemníci. Napätú situáciu prišla riešiť privolaná policajná hliadka, žiaľ, bez úspechu.

Na pozvánku na obecné zastupiteľstvo zareagovali nielen poslanci, ale aj verejnosť. Hádka spočívala práve v tom, kedy môže verejnosť vstúpiť na pôdu zastupiteľstva. Dedinčania sa zhromaždili pred obecným úradom. Dovnútra sa ale nikto z nich nedostal. Starosta totiž priamo pred očami ľudí vstupné dvere zamkol a odmietol ich vpustiť do rokovacej miestnosti. Dôvodom malo byť údajné nevhodné správanie občanov a tiež schválenie bodov programu iba v kruhu poslancov. 

"Každé rokovanie obecného zastupiteľstva je verejné a rokovanie začína jeho otvorením," uviedol expert na samosprávu Michal Kaliňák. 

Konflikt vznikol medzi starostom a poslancami, ktorí s jeho postupom nesúhlasili a žiadali vpustiť obyvateľov dediny na rokovanie. Starosta vyhrotenú situáciu vyriešil zrušením zastupiteľstva s čím ale poslanci nesúhlasili a rokovali aj bez jeho prítomnosti. Dvere na úrad boli po celý čas uzamknuté a ľudia čakali na výsledky vonku približne dve a pol hodiny. "Celý priebeh ako aj samotné rozhodnutia, sú v rukách kolektívneho orgánu obecného zastupiteľstva," uviedol Michal Kaliňák. 

Rušné zastupiteľstvá na Slovensku nie sú úplnou raritou. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy