Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci nakupujú online stále častejšie. Pozor na podvodníkov
Zdielať na

Slováci nakupujú online stále častejšie. Pozor na podvodníkov

BRATISLAVA / Záujem Slovákov o nákup cez internet rastie svoje maximum dosahuje práve v predvianočnom období. Vianočné nákupy v niektorých online obchodoch tvoria 30 až 40 percent ich celoročných tržieb. Trendom sa stáva, že ľudia nakupujú darčeky pre svojich blízkych radšej z pohodlia domova ako vo veľkých nákupných centrách. Online nákupy šetria čas aj peniaze. Aby to tak naozaj bolo, treba si dávať pozor na podvodníkov, ktorí vás môžu okradnúť aj cez internet.

Aj pri nákupoch cez internet treba byť opatrný a ak platíte prevodom alebo kartou, mali by ste dodržať niekoľko dôležitých zásad. Právnička kancelárie Bankového ombudsmana Sylvia Ďatelinková upozorňuje, že v prvom rade treba mať zabezpečený počítač. "Mať zabezpečený počítač znamená mať aktualizovaný prehliadač, antivírusový program a ochranu internetovej siete. Ak to nemáte, vôbec neodporúčame prihlasovať sa do internetbankingu", vysvetľuje Ďatelinková a dodáva, že "prípadný internetový vírus môže zhromažďovať údaje z karty, alebo internet bankingu a môže dôjsť k zneužitiu".

Pri online nákupoch by ste nemali používať nezabezpečenú verejnú sieť. Dôveryhodnosť obchodu, ktorému chcete sprístupniť informácie o vašej platobnej karte, si najskôr overte. Väčšina slovenských internetových obchodov má bezpečnostný certifikát od Slovenskej asociácie pre elektronický obchod SAEC. Zahraničné internetové obchody by mali mať šifrovací protokol SSL - to znamená, že adresa obchodu využíva protokol https. "Údaje, ktoré zadávate sú zakriptované - to je tá skratka https - práve to S naznačuje, že z technologického pohľadu ide o bezpečnú formu platenia," vysvetľuje výkonný riaditeľ SAEC Jozef Dvorský.

Obozretný by ste mali byť aj pri zadávaní svojho CVC kódu na karte. Ide o trojčíslie uvedené na zadnej strane vašej platobnej karty. CVC kód slúži na overovanie platieb realizovaných cez internet či mobilné telefóny. Ak sa niekomu podarí zneužiť vašu platobnú kartu, môžete to reklamovať vo vašej banke. Ak ale banka pri vyšetrovaní zneužitia karty zistí, že ste neurobili všetko preto, aby ste jej zneužitiu predišli, reklamáciu vám neuzná.

Desatoro zásad bezpečného nakupovania od Slovenskej bankovej asociácie:

1. V peňaženke noste iba minimálnu hotovosť

2. Platbu prevodom realizujte s dostatočným časovým predstihom

3. Chráňte PIN kód k platobnej karte

4. Zabezpečte svoj počítač

5. Vyžadujte šifrovanú komunikáciu

6. Dôveryhodnosť internetového obchodníka si vždy overte

7. Citlivé údaje k platobnej karte nikomu neoznamujte

8. Platobnú kartu majte vždy pod dohľadom a nepúšťajte ju z ruky

9. Stratu alebo odcudzenie platobnej karty bezodkladne oznámte banke

10. Nákup na dobierku plánujte v predstihu, môže byť časovo zdĺhavejší

Prehľad vecí, ktoré Slováci najčastejšie nakupujú na internete:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy