Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mosti-Híd chce zaviesť exekučnú imunitu pre mestá a obce
Zdielať na

Mosti-Híd chce zaviesť exekučnú imunitu pre mestá a obce

BRATISLAVA/ONDAVKA / Niekedy ani nemusíte byť neplatičom a prídete napríklad o vodu alebo sa vám bude kopiť odpad pred domom.. Dôvodom môže byť, že vaša obec je v exekúcii.

V Obci Ondavka skončil pred pár rokmi všetok majetok v exekúcii pre dlh 25 tisíc eur. A nastal problém napríklad aj s pochovávaním, pretože exekútor zabavil aj miestny cintorín. Častejším problémom ľudí z exekuovaných obcí je napríklad nedodávanie tepla a pitnej vody.

Zmeniť by to mala novela zákona, ktorú dnes predstavili reprezentanti strany Most - Híd. "Chceme zaviesť zmeny, aby na všetky veci, ktoré sa týkajú majetkových účastí obcí ako odvoz smetí, dodávanie tepla, kanalizácia, nemohla byť exekúcia použitá," uviedol Béla Bugár.

Novela by mala vstúpiť do platnosti od 15. marca 2018. Nebude ale týkať všetkých už prebiehajúcich exekúcií. Ako sa môže dostať obec do exekúcie? "Je to individuálne. Spravidla je to možno zlyhanie osobného faktora alebo precenenie vlastných síl alebo aj veľmi zlý ekonomický odhad," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Pritom ale treba povedať, že niekedy je to pre obce dosť náročné zabezpečiť všetky povinné služby občanom ak má napríklad obec len pár desiatok obyvateľov. Tie príjmy sú celkom vzdialené od povinných výdavkov. "Treba povedať, že verejno-prospečnú činnosť zabezpečujú všetky samosprávy bez ohľadu na veľkosť a z tohto pohľadu je dôležité aj to, že v prípade exekúcií nemôže byť rukojemníkom obyvateľ ani verejno-prospešná činnosť," dodal Kaliňák.

Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy, si myslí, že je potrebné komplexnejšie riešenie problému. "Na Slovensku chýbajú transparentné pravidlá bankrotu a tak máme na Slovensku obce, ktoré sú neúmerne zadĺžené a nevedia sa tohto dlhu zbaviť. To znamená, že občania sú postihnutí tým, že nie je slobodná pri rozhodovaní a nedokáže poskytovať adekvátne služby občanom," uviedol riaditeľ INEKO Peter Goliáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy