Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chrípka sa antibiotikami nevylieči. Ako jej môžete predísť?
Zdielať na

Chrípka sa antibiotikami nevylieči. Ako jej môžete predísť?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Chrípku má desať zo 100 000 ľudí, ale dá sa predpokladať, že počet chorých bude stúpať. Často si však ľudia nesprávne zamieňajú bežné nachladnutie s chrípkou. Ako môžete chrípke predísť a a ako ju liečiť?

1. Chrípka verzus nachladnutie

Kým chrípka je nákazlivé vírusové ochorenie spôsobené RNA vírusom, ktoré sa prejavuje komplexnými príznakmi (najčastejšie zvýšenou teplotou alebo horúčkou, bolesťami hlavy, kĺbov a svalov, celkovou slabosťou), nachladnutie máva výrazne ľahší priebeh. 

Liečba chrípky trvá dlhšie, obvykle 1-2 týždne, bežné nachladnutie je ľahšia vírusová infekcia prejavujúca sa najčastejšie nádchou, zvýšenou teplotou, prípadne bolesťami krku, trvá niekoľko dní až týždeň.

Chrípka patrí medzi tzv. kvapôčkove infekcie - prenáša sa pri kýchaní, kašli a smrkaní kvapkami vzduchu a najčastejšie napáda dýchacie cesty.

2. Príznaky chrípky

Chrípka sa prejavuje komplexnými príznakmi, akými býva zvýšená teplota alebo horúčka, bolesť hlavy, bolesť kĺbov a svalov, celková slabosť. Počas roka sa vyskytuje predovšetkým sezónne, vo vlnách a najčastejšie v období zimných mesiacov.

3. Najvyšší čas sa očkovať

Proti chrípke sa môžete nechať zaočkovať. Dôležitá je vakcinácia predovšetkým u starších pacientov a tých, ktorí majú výrazne oslabený imunitný systém, u tehotných žien (alebo tých, ktoré plánujú otehotnieť v chrípkovej sezóne), obéznych pacientov a fajčiarov.

Najlepšou dobou pre očkovanie je september, vakcína naberá účinnosť po 2 týždňoch od aplikácie, ale ešte máte čas. 

4. Ako chrípke predísť

Dôležitou prevenciou proti chrípke je predovšetkým posilňovanie prirodzenej imunity, a to napríklad pravidelným športovaním, otužovaním sa a vyváženou stravou bohatou na vitamíny a minerály. 

"Až 90 percent obranyschopnosti je založenej na správnej funkcii čriev. Črevo tvorí bariéru proti vniknutiu patogénov do organizmu. Obrannú funkciu zaisťuje tvorba hlienu a črevná mikroflóra, ktorú je vhodné v chrípkovom období a v dobe vakcinácie posilniť užívaním probiotík. Základom je vyvážená a pestrá strava bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a rastlinné tuky. To môžeme zaistiť prísunom čerstvého ovocia a zeleniny, jogurtov s probiotikami, potravinami s obsahom antioxidantov," radí farmaceut.

 5. Pitný režim a hygiena

Nesmieme zabudnúť ani na pitný režim, vhodné sú bylinkové čaje s obsahom echinacei purpurovej alebo rakytníku a v dnešnej dobe veľmi obľúbené "fresh" nápoje. Echinaceu nie je vhodné používať dlhodobo, nedoporučuje sa dlhšie ako 6 týždňov. Medzi obľúbené činnosti radíme i pravidelné saunovanie, ktoré napomáha nielen zvýšeniu imunity, ale taktiež regenerácii. Je veľa "zaručených" spôsobov a tipov, ako sa chrániť, avšak jediná účinná metóda prevencie je očkovanie. 

Dôležitá je aj hygiena ako prevencia šírenia chrípky - opakované a časté umývanie rúk, obmedzenie pobytu v priestoroch s veľkou koncentráciou ľudí (MHD, obchodné centrá atď.,), zvýšený príjem ovocia a zeleniny, vzájomné zdieľanie pohárov, príborov, mobilných telefónov, vreckoviek apod. 

6. Hlavne odpočívajte

Pri liečbe chrípky je dôležitý odpočinok, dostatok spánku, zvýšený príjem vitamínu C, či už z ovocia či vo forme liečivého prípravku, a symptomatická liečba teploty a bolesti. 

"K zníženiu horúčky (teplota vyššie ako 38°C) je vhodné použiť prípravky s obsahom paracetamolu alebo ibuprofenu, ktorý tlmí nielen horúčku, ale taktiež poskytuje úľavu od bolesti. Obľúbený býva tiež acylpyrin - znižuje teplotu, potlačuje bolesť, mierni prejavy zápalu," uviedol farmaceut pre portál blesk.cz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy