Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Netradičný postup: Štát advokátovi za kauzu Gabčíkovo vyplatí odmenu a následne sa bude o ňu súdiť
Zdielať na

Netradičný postup: Štát advokátovi za kauzu Gabčíkovo vyplatí odmenu a následne sa bude o ňu súdiť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Spoločnosť MH Manažment, ovládaná Ministerstvom hospodárstva SR, zaplatí advokátskej kancelárii Radomíra Bžána 17,7 milióna eur za vyhratú medzinárodnú arbitráž v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Potom sa bude o odmenu súdiť. Takto nezvyčajne to je ale podľa ministra Petra Žigu pre štát najvýhodnejšie.

"Naším cieľom je, aby štát zaplatil čo najmenšiu sumu. Súčasne ale musíme na minimum znížiť aj riziko pre štát,“ povedal Žiga. Tento postup im poradili právnici z advokátskej kancelárie Taylor Wessing. "Za súčasnej právnej situácie je istejšie tú sumu vyplatiť. Znižuje to riziko, že štát by musel raz zaplatiť až pôvodných 77 miliónov eur,“ dodal Andrej Leontiev zo spomínanej advokátskej kancelárie.

Ako upozornil, v súdnom spore medzi štátom a advokátskou kanceláriou nepôjde o vrátenie celej odmeny, ale iba o jej časť. Ani právnik Leontiev, ani minister Žiga zatiaľ nevedeli vyčísliť, o akú sumu pôjde. 

Súdne trovy ako čerešnička

Minister taktiež na tlačovej besede oznámil, že arbitrážny súd vo Viedni nepriznal štátu žiadne vyplatenie súdnych trov v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. "Toto rozhodnutie považujem za nepochopiteľné. Je to ďalší dôvod, prečo bude štát žalovať právnickú kanceláriu pána Bžána,“ podotkol Žiga s tým, že celou kauzou sa už zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní.

Výberové konanie

MH Manažment na základe aktuálnych stanovísk advokátskych kancelárií, ktoré oslovil, ruší všetky zmluvy na právne zastupovanie s troma advokátskymi kanceláriami. Plánuje tak nové výberové konanie na právne služby. "Novému vedeniu MH Manažmentu som dal pokyn, aby pri uzatváraní nových zmlúv dbali na to, aby boli transparentné a výhodné pre štát. Ja osobne preferujem, aby sa v budúcnosti pri nových zmluvách platilo podľa hodinových sadzieb, ako je to vo svete bežné a aby nevznikali žiadne pochybnosti,“ uzavrel Žiga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy