Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister hospodárstva Peter Žiga odvolal dozornú radu firmy MH Manažment
Zdielať na

Minister hospodárstva Peter Žiga odvolal dozornú radu firmy MH Manažment

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dôvodom odvolania je zmluva s právnikom Radomírom Bžánom, ktorá po rokovaní so štátnou firmou mala inkasovať odmenu 17,6 milióna eur za úspešné zastupovanie štátu v spore o elektráreň v Gabčíkove. Pôvodne ale mala odmena byť v astronomickej výške 77 miliónov. Vo funkcii v blízkej dobe skončí aj šéf štátnej firmy Branislav Bačík aj celé predstavenstvo firmy.

Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej besede Žiga, po zmenách stanov prídu o svoje funkcie aj členovia predstavenstva. "Rozhodol som sa vyvodiť manažérsku zodpovednosť. Konštatujem, že konanie spoločnosti MH Manažment nebolo profesionálne a spôsobilo, že sa viac hovorí o odmene pre advokátov ako to, že sme naspäť získali Vodnú elektráreň Gabčíkovo,“ povedal Žiga.

S okamžitou platnosťou teda odvolal všetkých členov dozornej rady spoločnosti MH manažment a menoval novú dozornú radu. Aby sa v budúcnosti už nič podobné nezopakovalo minister plánuje zmeniť zákon, ktorý by upravoval maximálnu výšku odmeny pre advokátske kancelárie, ktoré zastupujú štát.

Žiga pripúšťa aj možnosť, že by označili zmluvu s advokátskou kanceláriou za neplatnú. "Nepovažujem to za definitívne, stále pracujeme s právnym názorom, že táto zmluva vôbec nemusí byť platná, a to z dôvodu, že ako celok alebo jej časť nie je platná, lebo nebola zverejnená,“ povedal.

Adekvátna odmena

Minister zopakoval, že podľa neho adekvátnou odmenou pre advokátov by bola odmena vo výške zákonnej tarify, teda na úrovni 1 až 2 % z celkovej vysúdenej sumy. Pôvodne bola ale zmluva medzi štátnou firmou MH Manažment a spomínanou advokátskou kanceláriou nastavená tak, že advokáti mali dostať za úspešnú obhajobu 11-percentnú odmenu, čiže zhruba 77 miliónov eur.

"K rokovaniam sme pristúpili v pondelok na žiadosť advokátskej kancelárie, ktorá chcela zastaviť traumatizovanie spoločnosti bulvarizáciou celej témy, ako aj mediálny hon na osobu advokáta a jeho rodiny,“ dodal Bačík. Po veľkej medializácii sa následne tento týždeň vedenie MH Manažmentu dohodlo s právnikmi na odmene vo výške 17,64 milióna eur.

​Reakcie 

"Chyba sa stala úplne na začiatku, keď nominant Smeru-SD a predseda predstavenstva štátnej akciovej spoločnosti MH Manažment Branislav Bačík súhlasil s výškou odmeny pre advokátsku kanceláriu vyjadrenou percentom z celkovej hodnoty sporu," uviedla podpredsedníčka SaS a predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová. 

Predstaviteľ strany SaS Karol Galek tvrdí, že minister hospodárstva takto konal až na základe tlaku opozície, médii a verejnosti. "Trváme na mimoriadnej schôdzi NR SR. Nejde len o imaginárnu odmenu pre advokáta blízkeho Smeru, ale najmä o spôsob, akým táto vláda drancuje štát a nakladá so zvereným majetkom. Chceme poznať všetky odpovede na otázky okolo Vodného diela Gabčíkovo a odmeny pre Radomíra Bžána."

Fico stratil nervy

Podľa Roberta Fica každá desiata žiarovka na Slovensku svieti vďaka Gabčíkovu. Fico upozornil, že predchádzajúca vláda dala Gabčíkovu Enel ako cukríček. "Ja sa teraz nebudem zaoberať výškou advokátskej odmeny. Vážená pani poslankyňa, chcem sa vás spýtať, kde ste boli vtedy, keď takto šokujúco pravicová vláda odovzdala najcennejší majetok tohto štátu talianskej spoločnosti Enel? Dnes ste všetci múdri ako šalamúnové gate, kde ste vtedy všetci boli? Prečo ste vtedy neorganizovali zhromaždenia, mítingy, prečo ste vtedy nekričali "toto je zrada na národe"? Pretože ste odovzdali najcennejší majetok, ktorý Slovensko malo nejakej talianskej spoločnosti, ktorá dnes bačuje tak, ako bačuje." 

Zároveň sa postavil na stranu ministra hospodárstva, myslí si, že urobil kus dobrej práce. Nie lenže vrátil naspäť Vodnú elektráreň Gabčíkovo štátu, znížil odmenu právnikovi Bžánovi, ale aj vyvodil personálnu zodpovednosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy