Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza s miliónovou odmenou pre právnika môže stáť Žigu ministerskú stoličku
Zdielať na

Kauza s miliónovou odmenou pre právnika môže stáť Žigu ministerskú stoličku

BRATISLAVA / Šéf štátnej akciovky MH Manažment, ktorá uzavrela lukratívnu zmluvu s advokátom Bžánom, tvrdí že žiadne milióny mu vyplácať nebude. Branislav Bačík však nechce povedať, aká teda bude finálna suma, ktorá právnikovi za zastupovanie Slovenska pri spore o Gabčíkovo na účte napokon pristane. Podľa medializovaných informácií by to totiž mohlo byť až 64 miliónov.

Po tom, čo zmluvu a aj výšku odmeny pre advokátsku kanceláriu, ktorá nás zastupovala v spore s Enelom o vodné dielo Gabčíkovo kritizovali niekoľkí ministri vlády a dokonca sa vo štvrtok vyjadril aj premiér Fico. Podľa neho je odmena, ktorá môže dosiahnuť až 64 miliónov eur, premrštená. 

"Hrozí, že všetci prehráme 64 miliónov a všetky ďalšie tvrdenia sú zbytočné," upozorňuje opozičný poslanec Jozef Viskupič. 

Opozícia chce preto opäť odvolávať. Tentoraz ministra Žigu. Ten sa v stredu síce vyjadril, že odmenu pre právnikov považuje za privysokú, no zodpovednosť necíti. "Odvolávaný môžete byť za niečo, za čo ste zodpovedný, ja som bol v tom čase šéfom iného rezortu," tvrdí minister Žiga. 

Riaditeľ MH Manažment ale povedal, že žiadne miliónové odmeny advokátskej kancelárii vyplácať nebude. Problém je ale v tom, že nechcel stanoviť ani žiadny strop, teda maximálnu sumu, ktorú je ochotný MH Manažment vyplatiť.

"Nechajte nám teraz priestor na rokovanie. Akonáhle bude doručené rozhodnutie o výške trovov konania, ideme rokovať s advokátskou kanceláriou, ktorá je s nami pripravená rokovať," tvrdí riaditeľ MH Manažment Branislav Bačík. 

Na celú kauzu okolo odmeny reagoval aj samotný advokát Bžán, ktorý sa mal ku lukratívnej zákazke dostať. Tvrdí, že tým bolo poškodené jeho dobré meno. Je pripravený svoju profesionalitu chrániť. 

Advokátska kancelária Radomíra Bžána rozoslala médiám rozsiahle stanovisko v ktorom tvrdí, že ide o štvavú kampaň voči nej. V prípade potreby sa bude brániť právnou cestou.

"Naša advokátska kancelária v spolupráci s tímom špeciálne vybratých domácich a zahraničných expertov vyhrala extrémne náročný súdny spor. Kampaň pokračuje napriek tomu, že už niekoľko dní verejne tvrdíme, že konečná výška našej odmeny (teda tá, ktorá bude reálne vyplatená) bude nakoniec stanovená dohodou s klientom. Medializovaná výška odmeny bola v tomto zmysle vždy iba v teoretickej rovine," píše sa v stanovisku advokátskej kancelárie. 

Ak opozícia zozbiera dosť hlasov na zvolanie mimoriadnej schôdze, ministra Žigu by chcel odvolávať už v októbri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy