Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Financovanie ambulancií bude záležať aj od kvality práce
Zdielať na

Financovanie ambulancií bude záležať aj od kvality práce

BRATISLAVA / Na budúci rok by malo ísť na dofinancovanie ambulancií všeobecných lekárov i špecialistov približne 50 miliónov eur. No financie by sa mali po prvýkrát rozdeľovať aj na základe kvality ich práce. Otázkou zatiaľ je - ako bude tento systém vyzerať a fungovať.

"Jeden z kľúčových kvalitatívnych ukazovateľov, máme odvrátiteľnú úmrtnosť. Takisto vieme v oblasti prevencie - či bolo toľko a toľko prehliadok," opisuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Ukazovateľov bude niekoľko. Napríklad toľko kritizované čakacie doby na vyšetrenia či zákroky, ale aj úspešnosť operácie napríklad pri infarkte myokardu. "Rehospitalizácia v prípade takejto operácie je 30 percent pacientov v priemere. Ak u niekoho je 50-percentná, tak nemôže byť hodnotený rovnako, ako niekto kto priemerne za tie výkony dosahuje lepší výsledok," hovorí Drucker. 

Celkový systém hodnotenia kvality lekárov, na ktorom už pracujú odborné spoločnosti, je zatiaľ iba v procese tvorby. "Zatiaľ nie sme informovaní, na akom systéme by to malo pracovať. Toto je skutočne zásadná zmena filozofie odmeňovania ambulantných lekárov alebo jeho vylepšenia. O tom je potrebné diskutovať. Ale hlavne - aby sme sa spoločne podieľali na nejakých pravidlách," uviedol Marian Kollár zo Slovenskej lekárskej komory. 

Systém kvalitatívneho fungovania nebude fungovať okamžite a pre všetkých. V tomto roku sa dokončuje pre 21 špecializácii, ktoré ale zatiaľ ministerstvo nechcelo konkretizovať. Na budúci rok by to malo byť ďalších desať. "Asociácia súkromných lekárov už dlhodobo razí trend kvalitatívnych ukazovateľov. Jedným dychom si ale musíme povedať, že momentálne máme taký nedostatok ambulantných lekárov, že nie je možné pri tom kvante vyšetrení, ktoré denne absolvujú, ešte riešiť voľajakú kvalitu," povedal Marian Šóth z Asociácie súkromných lekárov. 

Ministerstvo si pri zavedení jej hodnotenia a aj oceňovaní, na základe spomínaného systému, berie príklad aj z USA. "Európa má veľký problém v tomto a postupne chce tiež poukazovať na kvalitatívne ukazovatele. Česká republika momentálne robí s nami. By som dokonca povedal, že vedieme tento proces," dodáva Drucker. 

"V žiadnom prípade sa nebránime diskusii, aby bol lekár odmeňovaný aj na základe objektívnych kvalitných výsledkov. Tie ale musia byť v prospech pacienta a aj v prospech poskytovateľa," myslí si Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy