Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chrípkové obdobie už klope na dvere. Slovensko má ale slabú zaočkovanosť
Zdielať na

Chrípkové obdobie už klope na dvere. Slovensko má ale slabú zaočkovanosť

BANSKÁ BYSTRICA / Slovenská republika mala v uplynulej chrípkovej sezóne 2016/2017 zaočkovanosť len 4,4 percenta, čo je hlboko pod cieľovou hodnotou Európskej únie (EÚ), ktorá je 30 percent zaočkovaných z celkovej populácie.

S nástupom chladnejších dní začalo už aj obdobie zvýšeného výskytu akútnych ochorení dýchacích ciest a chrípky. Je to zároveň obdobie vhodné na očkovanie proti chrípke. "Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je celoročne konzumovať stravu bohatú na vitamíny, otužovať sa, pohybovať na čerstvom vzduchu, obliekať sa primerane počasiu," hovorí vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária Avdičová.

Ďalší spôsob prevencie je tiež očkovanie. "Keďže chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter, sú pre každú sezónu pripravené nové očkovacie látky," dodáva Avdičová. Na vytvorenie protilátok sú podľa nej potrebné dva týždne, takže je žiaduce dať sa zaočkovať včas. Očkovanie proti chrípke odporúčajú odborníci hlavne pre tehotné ženy bez ohľadu na mesiac tehotenstva, deti vo veku od šesť mesiacov, deti predškolského a školského veku, zdravotníckych pracovníkov, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s pacientom a pre pracovníkov rezortov, v ktorých dochádza k úzkemu kontaktu veľkého množstva ľudí.  




Súvisiace články

Najčítanejšie správy