Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vymeniť certifikát na elektronický podpis si môžete v týchto dňoch
Zdielať na

Vymeniť certifikát na elektronický podpis si môžete v týchto dňoch

BRATISLAVA / SMS správa o výmene certifikátov k elektronickému podpisu na ktoromkoľvek oddelení dokladov spôsobila nápor v niektorých klientských centrách. Prišli tam aj ľudia, ktorí elektronický podpis vôbec nevyužívajú.

"V prvých dňoch bol zaznamenaný väčší nápor ľudí, ktorí mali záujem si vymeniť certifikát, samozrejme posilnili sme aj ľudské zdroje na oddeleniach dokladov, konkrétne aj na Tomášikovej ulici v novom klientskom centre. Doviezli sme 6 ľtudentov z policajnej školy, ktorí vypomáhajú," uviedol hovorca ministerva vnútra Petar Lazarov.

Po tom, čo experti z Masarykovej univerzity v Brne poukázali na zraniteľnosť elektronických podpisov, naše ministerstvo vnútra zrušilo platnosť certifikátov. Teda znefunkčnilo elektronický podpis. Estónci s rovnakým problémom ich zneplatnili trištvrte milióna, u nás sa to týka asi 300 tisíc ľudí. Od začiatku novembra u nás vymenili asi 7 000 certifikátov.

Certifikátov, nie občianskych preukazov. Ten s čipom vám totiž ostáva. Musíte ho ale mať pri sebe, ak idete svoj elektronický podpis vymeniť. Tým sa proces výmeny začína. "Ďalej bude vyzvaný na zadanie toho bezpečnostného osobného kódu a prebehne ďalší proces potrebný preto, aby mohli nahrať naši kolegovia nové certifikáty do občianskeho preukazu. Po celej tejto procedúre človek dostane papier, ktorý podpíše, že dostal nový certifikát a môže svoj občiansky preukaz používať tak ako doteraz," dodal Lazarov.

Okrem občianskeho preukazu s čipom totiž na túto výmenu elektronického podpisu, alebo presnejšie certifikátu potrebujete Bok, Pin a Puk. Bok a pin sú 6 miestne a PUK je 8 miestny. Ak toto máte pri sebe, ide to ako po masle. Za môžete mať nový certifikát vymenený.

"Od 31. októbra nie je možné použiť tento starý certifikát na zaručený elektronický podpis. Už sa ale nahrávajú nové certifikáty, musíme podotknúť aj to, že ľudia, ktorí ho potrebujú a využívajú pravidelne, môžu si ho vymeniť na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Prípadne ak ho nepotrebujú okamžite, môžu počkať a o niekoľko týždňov bude zadaný automaticky na ich občiansky preukaz," uviedol Lazarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy