Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súboje o štátny rozpočet na budúci rok
Zdielať na

Súboje o štátny rozpočet na budúci rok

BRATISLAVA / Vláda bude už o pár dní rokovať o veľmi dôležitej téme, ktorou je štátny rozpočet pre budúci rok. Ministerstvo financií naplánovalo výdavky o takmer 2 miliardy eur vyššie, ako príjmy. Opozícia tradične návrh kritizuje.

Štátny rozpočet by mal mať v budúcom roku v položke celkových príjmov takmer 14 miliárd eur, výdavky sú naplánované na necelých 16 miliárd. "Naďalej pretrváva jasná ambícia tejto koalície dosiahnuť vyrovnané hospodárenie do roku 2020," tvrdí premiér Robert Fico. 

Podľa ekonóma a opozičného poslanca Jurzycu ale Ficove vlády verejne neplnia sľuby a pokračujú v plytvaní. Tak, ako to bežne v koalíciách býva, niektorí sú nateraz spokojní, iní chcú viac. Kým Most hovorí, že vyrokoval pomoc pracujúcim dôchodcom odvodovými úľavami, SNS by ešte rada presadila viac peňazí do školstva. "Zdá sa nám, že pán Kažimír pozabudol na svoj záväzok vo veci financovania pedagógov a školstva, takže necháme si vysvetliť, prečo je tá kapitola natoľko znížená," hovorí poslanec NR SR Jaroslav Paška. 

Keďže vláda už pomerne dlho opakuje, že slovenskej ekonomike sa darí, opozícia si myslí, že by to výraznejšie mali pocítiť aj občania. "Pre mňa je tento rozpočet trošku sklamaním, pretože ja tam nevidím, že by sa to nejako odzrkadlilo v prospech ľudí, tá skvelá ekonomika," myslí si poslanec NR SR Peter Pčolinský (SME RODINA)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy