Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: Na Donovaloch sa autobus zrútil dolu svahom. Vodiča zachraňoval vrtuľník
Zdielať na

FOTO: Na Donovaloch sa autobus zrútil dolu svahom. Vodiča zachraňoval vrtuľník

DONOVALY / Na Donovaloch sa stala vážna dopravná nehoda. Dolu strmým svahom sa zrútil autobus. Našťastie bol vodič vnútri sám, neviezol žiadnych cestujúcich. Zraneného vodiča do nemocnice viezol vrtuľník. Ešte v noci boli na mieste pracovníci odťahovej služby, zásah bol náročný.

Autobus zišiel z cesty v sobotu krátko pred šiestou hodinou večer a rútil sa dole svahom 300 metrov, až kým ho nezastavil drevený plot. "Počula som obrovský rachot a kone sa mi začali plašiť," hovorí svedkyňa nehody. 

Z hlavnej cesty na Donovaloch autobus ani nebolo vidieť. Po jeho jazde zostali iba stopy na tráve, na niektorých miestach nechal hlboké ryhy v blate, autobus prerazil dokonca oplotenie na neďalekej farme a skončil takpovediac vo dvore. 

Našťastie v autobuse nesedeli cestujúci. Pre zraneného vodiča leteli na Donovaly banskobystrickí záchranári, pristáli na lúke, po ošetrení ho previezli do banskobystrickej nemocnice. "Syn ho prevrátil na bok, aby dýchacia cesty uvoľnil, ale strašne kričal a potom upadol pravdepodobne do bezvedomia," spomína na záchrannú akciu pred príchodom vrtuľníka svedok. Zatiaľ nie je jasné, prečo vodič stratil na autobusom kontrolu. 

Náročný zásah

Vytiahnuť havarovaný autobus na vozovku nebolo vôbec jednoduché. Bol desiatky metrov od prístupovej cesty, po ktorej by ho mohli odtiahnuť. Pracovníci odťahovky si boli terén obzrieť ešte v noci a pred štvrtou ráno s havarovaným autobusom pohli. "Bolo to náročné, bol ďaleko od poľnej cesty, museli sme nadpájať laná," vysvetľuje Ján Benčík z odťahovej služby. Hoci to bola poriadne krkolomná jazda dolu svahom, prekvapivo nebol autobus veľmi poškodený, dokonca nemal ani len defekt na pneumatike.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy