Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Globálna epidémia s názvom obezita. Ako jej čeliť?
Zdielať na

Globálna epidémia s názvom obezita. Ako jej čeliť?

BRATISLAVA / Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je obezita chorobou a nie iba zlým stravovacím návykom ako bola vnímaná kedysi. Pre jej globálnu rozšírenosť dostala názov globezita. Odborníci hľadajú riešenia ako tento trend zastaviť. Aj preto sa zástupcovia viacerých krajín stretli v Bratislave na kongrese o obezite. Slovensko sa ale zúčastnilo s veľkým mínusom - nemáme totiž atestovaných špecialistov.

Nie vždy ale ide o nedostatok vôle, nie vždy totiž platí, že ak sa príjem kalórii rovná výdaju energie, výsledkom je štíhla línia. Príčin nadváhy je veľa. Napríklad až 80 percent diabetikov má automaticky nadváhu. "Je preukázané, že existujú určité genetické faktory,"  hovorí chirurg a obezitológ Pavil Holéczy. 

Obezita ako choroba

Rodinná tradícia stravovania, vírusový pôvod, psychologické príčiny, ako je závislosť na jedle, to všetko sa stretne v jednom bludnom kruhu. Preto Svetová zdravotnícka organizácia už v roku 2000 vyhlásila obezitu za chorobu. Viaceré krajiny to uznali, medzi nimi aj Slovensko a niektoré stredoeurópske krajiny. Tento týždeň sa odborníci na obezitu stretli v Bratislave na 6. Stredoeurópskom kongrese o obezite. 

Napriek tomu, že obezita je u nás uznaná ako choroba, nemá oficiálnych atestovaných špecialistov. "V tomto stredoeurópskom regióne je to tak, že túto staroslivosť robia nadšenci," vysvetľuje Holéczy. Keďže neexistuje špecializácia obezitológ so špeciálnymi atestáciami, nie všetky úkony spojené s liečbou sú im preplatené ako psychoterapia, fyzioterapia, či rehabilitácia. 

Riešenie

Na kongrese tiež prijali memorandum, kde sa dohodli na spoločnej predstave, ktorú budú presadzovať. "Bol by to nejaký certifikovaný kurz a mohol by tú špecializáciu mať chirurg, praktický lekár alebo diabetológ." Ministerstvo zdravotníctva myšlienku nezavrhuje. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy