Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko zažíva najvyšší počet osobných bankrotov v histórii
Zdielať na

Slovensko zažíva najvyšší počet osobných bankrotov v histórii

BRATISLAVA / Slovensko zaznamenalo za ostatné tri mesiace najvyšší počet osobných bankrotov v histórii. Takmer dvetisíc. Do konca tohto roka sa očakáva, že to bude štvornásobnok. Odborníci tiež tvrdia, že ľudí, ktorí by chceli osobný bankrot vyhlásiť, je ešte oveľa viac.

Dlhy v treťom štvrťroku k bankrotu donútili 1215 mužov a 725 žien. Ide o najvyšší počet zaznamenaných osobných bankrotov v histórii Slovenska. Oproti rovnakému obdobiu uplynulého roka ich bolo až o 972 percent viac.

"Osobný bankrot sa nedá zneužívať. Nehrozí, že človek si naberie dlhy, potom vyhlási bankrot a potom si znova naberie dlhy a bude sa tváriť, že sa má dobre, lebo tie dlhy nesplácal," informuje Pavel Škriniar s Ekonomickej univerzity v Bratislave. 

Ľudia pri osobnom bankrote ľudia často zabúdajú na rozdiel medzi tzv. oficiálnymi pôžičkami a pôžickou napr. od kamaráta. "Keď nemáte oficiálnu pôžičku, ktorá nie je registrovaná cez úverový register, tak vám osobný bankrot nepomôže lebo tá pôžička sa nevymaže. Hrubo povedané - úžermík vám neskočí na to, že ste prešli osobným bankrotom," dodáva Škriniar. 


Z celkového počtu 1940 vyhlásených bankrotov počas júla, augusta a septembra tohto roka ich bolo najviac v Banskobystrickom kraji, najmenej v Nitrianskom a Trnavskom. Do konca tohto kalendárneho roka by podľa odhadov mohlo na Slovensku vyhlásiť osobný bankrot až 8000 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy