Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pálenky bude málo. Ovocinári hlásia slabú úrodu
Zdielať na

Pálenky bude málo. Ovocinári hlásia slabú úrodu

VRANOV NAD TOPĽOU / Pálenky bude málo. Milovníci destilátov už ani iný výraz v tomto roku nepoužívajú. Za všetkým je podľa nich studená jar a slabá úroda ovocia.

V minulom roku boli ovocné stromy obsypané plodmi. Tento rok je ale realita úplne iná. Ovocia je menej až dve tretiny oproti vlaňajšku a milovníci destilátov tak smútia. 

"Bohužiaľ, celý východ postihli mrazy, ktoré zničili celú úrodu. Bude veľký problém pre páleničiarov, lebo budú mať skutočne málo roboty. Ja som urobil pár čerešieň, nejaké ríbezle a koniec," opisuje situáciu predseda Združenia páleníc a liehovarov Pavel Lechman. 

Poniektorí do páleníc nosia už len to málo, čo sa im ešte ako-tak urodilo.

"Ten prebytok, ktorý mám, som doniesol tu na spracovanie do pálenice, konkrétne posledné slivky," hovorí ovocinár Pavol Vagaský. 

Podľa odborníkov by sa malo ovocie pred pálením zbaviť kôstky, aby počas procesu nevznikal zdraviu škodlivý karcinogénny etylkarbamát . Aj preto sa majstri destilátov riadia heslom.

"Pi málo a pi dobré. Týmto spôsobom učíme ľudí vychutnávať, neožierať sa. To sa môžu v tej krčme z rôznych páleniek, z čoho sú potom chorí tí ľudia," myslí si Lechman. 

Na záver ešte jedna rada. Tí, ktorým sa ovocie neurodilo nech nezúfajú, ale destiláty nech si radšej odkladajú.

"Destiláty dozrievajú aspoň tých 5 rokov. Takže tí, ktorí si napálili v minulom roku a si ušetrili, tak budú mať aj na tento rok, na Vianoce," dodáva Lechman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy