Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obchody už nebudú vyhadzovať potraviny po záruke. Dostanú ich ľudia v núdzi
Zdielať na

Obchody už nebudú vyhadzovať potraviny po záruke. Dostanú ich ľudia v núdzi

SLOVENSKO / Tisíce ton trvanlivých potravín zo slovenských obchodov končili každý rok medzi odpadkami, aj keď ešte neboli pokazené, len sa im skončila minimálna trvanlivosť. Po novom takéto potraviny môžu ešte ponúkať charitatívne organizácie. Povolenie zatiaľ získalo 19 z nich.

Ešte pred rokom by cestoviny, ktorým nič nie je, akurát prekročili minimálnu dobu trvanlivosti, skončili v koši. Od januára však obchod môžu takéto potraviny posúvať charitám a tie zas klientom v hmotnej núdzi.

Katolícka charita v Rožňave spustila potravinový sklad v máji. Ešte predtým si musela vybaviť všetky potrebné povolenia. Pravidlá sú prísne a hygienici chodievajú na kontroly:

"Meria sa teplota, eviduje sa upratovnie, čistenie, dezinfekcia, dodacie listy," vysvetľuje riaditeľka Slovenskej katolíckej charity v Rožňave, Andrea Janická Rudnayová.

Rodiny bez príjmu

Tím v Rožňave je malý, a tak výdaj potravín robia nad rámec bežnej práce. Povolenie vstúpiť do skladu má len projektová manažérka, ktorá si preto na hygiene urobila kurz odbornej spôsobilosti. Klientom vyrába doslova balíčky na mieru - napríklad podľa toho, či sú v rodine deti alebo starší ľudia.

"Stane sa situácia, že v tej rodine nastane obdobie, keď sú úplne bez príjmu. Mali sme rodinu, mnohopočetnú, kde bola mama a sedem detí, mali sme avízo, že hladujú, tak tej rodine išli potraviny," dodáva Andrea Janická Rudnayová.

Obchodné reťazce vydávajú najmä trvanlivé potraviny, ktoré nestrácajú kvalitu ani po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti. Ale klienti si nájdu aj zdravé veci. Posielajú aj ovocie, či zeleninu, ktoré však nesmie byť poškodené. Koľko potarvín zachránili pred vyhodením od začiatku roka, ešte nezrátali.

Potraviny za milióny

"Za posledné 4 roky je to cez 3 milióny eur a sú to potraviny v dátume spotreby alebo v dátume minimálnej trvanlivosti. Dbajú na to, aby sa znižoval potravinový odpad," Katarína Fašiangová zo Slovenskej aliancie moderného obchodu.

"Celý proces prebieha cez charity, momentálne ich je 19. Väčšinou sme nezistili žiadne závažné nedostatky a pokiaľ sme zistili, dohovorom sa to vyriešilo," dodáva Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy- No pravidlá musí dodržiavať nielen charita, ale aj klienti, ktorých už dobre poznajú terénni pracovníci ale napríklad aj farári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy