Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vyrobte si domácu elektráreň alebo tepláreň. Cez dotácie rozdajú 2 milióny
Zdielať na

Vyrobte si domácu elektráreň alebo tepláreň. Cez dotácie rozdajú 2 milióny

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenské domácnosti žijúce mimo Bratislavského kraja budú môcť už tento týždeň získať štátnu podporu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá zastrešuje projekt Zelená domácnostiam, vyhlási pätnáste kola prideľovania poukážok v utorok o 15. hodine. „Najbližšie kolo bude určené pre zariadenia na výrobu tepla,“ informovala energetická agentúra. Celkovo sa medzi slovenské domácnosti v spomínanom pätnástom kole rozdajú dva milióny eur. Agentúra odhaduje, že vydá necelých tisíc poukážok. Po získaní poukážky musia slovenské domácnosti podať žiadosť o ich preplatenie najneskôr do 19. decembra, inak im štátna podpora prepadne.

V tomto roku chce SIEA vyhlásiť ešte dve kolá prideľovania poukážok na kúpu malých ekologických elektrárničiek a teplárničiek. Šestnáste kolo bude určené na obnoviteľné zdroje vyrábajúce elektrinu. V tomto kole, ktoré SIEA plánuje vyhlásiť 10. októbra, sa rozdá 950 tisíc eur. V poslednom tohtoročnom sedemnástom kole vyčlenila agentúra 1,25 milióna eur a bude určené pre zariadenia vyrábajúce teplo. Aj tieto dve posledné kolá sú určené slovenským domácnostiam žijúcim mimo Bratislavského kraja.

Slovenské domácnosti dostali od štátu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií už viac ako 18 miliónov eur. V projekte Zelená domácnostiam tak doteraz bola podporená výstavba vyše 8 200 malých elektrárničiek a teplárničiek. Z celkového množstva preplatených poukážok sa 41 % týka slnečných kolektorov, 24 % tepelných čerpadiel, 24 % fotovoltických panelov a 11 % kotlov na biomasu.

Pozrite si archívnu reportáž o dotáciách na zateplenie rodinných domov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy