Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Generálny prokurátor nie je z inštitútu účinnej ľútosti nadšený. Mal by byť nastavený inak
Zdielať na

Generálny prokurátor nie je z inštitútu účinnej ľútosti nadšený. Mal by byť nastavený inak

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Terajšiu právnu úpravu účinnej ľútosti považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za niečo, čo zodpovedá pojmu „z núdze cnosť.“ Ak páchateľ „ľutuje“ až vtedy, keď je jeho trestná činnosť odhalená a hrozí mu trestné stíhanie a trest, potom nastupuje otázka, o akú „ľútosť“ vlastne ide, pýta sa generálny prokurátor.

Podľa generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára by mal byť tento inštitút koncipovaný tak, že absolútnu beztrestnosť páchateľ získa iba vtedy, ak sa k svojmu skutku sám dobrovoľne prizná a iniciatívne vykoná kroky k odstráneniu škodlivého následku. Ak sa tento inštitút má uplatňovať aj v prípadoch, ak trestnú činnosť páchateľa odhalili orgány činné v trestnom konaní, tak podľa generálneho prokurátora by jeho účinná ľútosť mala byť zohľadnená iba pri určovaní druhu a výmere trestu. "V tomto štádiu by mu už nemala účinná ľútosť zaručovať beztrestnosť," zdôraznil Čižnár

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si myslí, že úprava legislatívy v prípade účinnej ľútosti je určite téma na debatu, ktorej sa nebráni. Podľa nej je to vždy otázka toho, čo je priorita - "či chceme trestať alebo dostať peniaze do rozpočtu". Ak bude zhoda, šéfka rezortu spravodlivosti problém so zmenou legislatívy v tomto smere nemá. Minister financií Peter Kažimír uviedol, že pre nich, ako vyberačov daní, je kľúčové vybrať potrebné množstvo finančných prostriedkov, úlohou nie je plniť väznice. Na druhej strane. ak verejnosť nadobudne pocit, že niečo prekročilo medze, je načase reagovať aj zmenou legislatívy.

Inštitút účinnej ľútosti v praxi znamená, že ak obvinený dodatočne zaplatí daň a poistné, trestnosť trestného činu zaniká.

V auguste tento inštitút využil známy podnikateľ Ladislav Bašternák v kauze bytov v bytovom komplexe Five Star Residence, kde si neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH takmer dva milióny eur.

Inštitút účinnej ľútosti využil aj prezident Andej Kiska v prípade kontroly vo firme Kiska Travel Agency (KTAG), ktorú vlastní spolu s bratom Jaroslavom. Firma po kontrole daniarov doplatila požadovnú sumu. Podľa Kisku daňoví úradníci sa nestotožnili s postupmi účtovníka spoločnosti a s odpočtom dane nesúhlasili.

Ministerka spravodlivosti Žitňanská uviedla, že pri oboch ide o ten istý skutkový základ. U Bašternáka ale ide podľa Žitňanskej o biznis model a v tom je zásadný rozdiel, dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy