Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kažimír bol u Kisku na koberčeku pre uniknuté daňové informácie
Zdielať na

Kažimír bol u Kisku na koberčeku pre uniknuté daňové informácie

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kto prezradil tajné daňové informácie, na Andreja Kisku? Táto otázka v posledných dňoch najviac zrejme trápi samotného prezidenta. Nebol však jediný v poslednom období, ktorého sa dotkli tajné - no zverejnené informácie. Hovorí sa, že so zverejňovaním, aké sme videli v posledných dňoch sa ešte ani z ďaleka neskončilo.

"Ako je možné, že utajované informácie unikajú?" pýtal sa prezident pred pár dňami. 

S očakávaním vysvetlenia si prezident Andrej Kiska takto ešte pred odletom do USA pozval k sebe na koberec ministra financií. A ozrejmil mu, kto informácie o účtovníctve jeho firmy zverejnil. Nie je jasné do akej miery bola rázna prezidentova výzva financmajstrom Kažimírom vypočutá. Z písomného stanoviska prezidentovo hovorcu to vyčítať len ťažko.

"Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal ministra financií v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií o firme, v ktorej je hlava štátu spolumajiteľom. Minister prezidenta informoval o doterajších krokoch Finančnej správy SR. A. Kiska privítal, že štátne orgány si plnia svoje povinnosti a venujú prípadu pozornosť," píše sa v stanovisku prezidentovho hovorcu Romana Krpelana.

O niečo obšírnejší bol však vo svojom tiež písomnom stanovisku minister Kažimir. Píše, že dokázali identifikovať každého, kto na Finančnej správe prišiel do styku so zverejnenými dokumentmi. Upozornil však, že stále nie je isté, že dokumenty unikli z jeho rezortu.

kiska

"Počas uplynulého víkendu sme identifikovali na základe údajov z Informačného systému finančnej správy úzky okruh ľudí, ktorí prišli do kontaktu s dokumentami zverejnenými v médiách. Zistenia postúpime orgánom činným v trestnom konaní," uvádza sa v stanovisku ministra financií. 

Vraj je to len začiatok

Konať už začal aj policajný prezident. V televízii TA3 povedal, že sám podal podnet na inšpekciu, aby zistila, či únik informácií nemá na konte práve polícia.

"Ak sa podarí inšpekcii zdokumentovať prípadného páchateľa, nebudem mať problém, aby sme vystúpili a ešte to aj ostro odsúdili," povedal Tibor Gašpar. 

Zatiaľ to ale vyzerá len na tvrdí súboj v politickom zákulisí. Zneužívanie tajných informácií, ktoré sa dostanú na verejnosť, je už iba akousi čerešničkou na torte.

Prezident Kiska v pondelok pripomenul informácie o účtovníctve Igora Matoviča, s ktorými pred časom operoval aj premiér Fico. Anonymná operatívna informácia Lucie Ďuriš Nicholsonovej na podozrenia predsedu parlamentu Danka. Či prezradenie bankových informácií ministra vnútra Kaliňáka asistentom poslanca Rajtára. Či práve posledná kauza prezidentovej kampane. Parlamentné kuloáre hovoria, že toto je len začiatok.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy