Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hubár prekročil štátnu hranicu o 2,5 metra. Je z toho medzinárodný škandál
Zdielať na

Hubár prekročil štátnu hranicu o 2,5 metra. Je z toho medzinárodný škandál

MINSK / Bieloruskí pohraničníci vyšetrujú kuriózny prípad hubára, ktorý prekročil hranicu o 2,5 metra na území Litvy. Toto narušenie zaznamenali bezpečnostné kamery. Kurióznym je podľa Litvy na tom to, že hubár je bieloruský pohraničník.

Incident sa odohral 9. septembra neďaleko mesta Grodno. "Došlo k narušeniu režimu štátnej hranice a to neznámym mužom, ktorý zašiel na vzdialenosť 2,5 metra na územie Litvy za účelom zberu húb," píše portál iDnes.cz s odvolaním sa na bieloruskú pohraničnú službu. 

Litovský web s odvolaním na tamojšie pohraničné orgány napísal, že hranicu prekročil bieloruský pohraničník. Na území pobaltského štátu strávil približne minútu a potom sa aj s trofejou vrátil do vlasti.

Incidenty s hubármi sú podľa litovských úradov pomerne bežné. Nikdy sa ale nestalo, že by sa na hríby cez hranicu vydal predstaviteľ bieloruských bezpečnostných zložiek. 

Pohraničníci oboch krajín sa pre incident streli. Na schôdzke Litovci predložili ako dôkaz snímky z bezpečnostných kamier. Bielorusi oznámili, že začnú "administratívny proces, na základe ktorého bude prijaté riešenie". Výsledok oznámia aj svojim litovským kolegom. 

Aký trest hubárovi hrozí, zatiaľ nie je známe. 

Incidenty na hraniciach krajín nie sú ničím výnimočným. Svoje o tom vedia aj pohraničníci na slovensko-ukrajinskej hranici. Viac si pozrite v archívnej reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy