Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pred 17 rokmi prišiel o byt. Spravodlivosti sa dočkal, peňazí nie
Zdielať na

Pred 17 rokmi prišiel o byt. Spravodlivosti sa dočkal, peňazí nie

BRATISLAVA / Za ostatných 5 rokov Slovensko zaplatilo svojim občanom viac ako trištvrte milióna eur za prieťahy na súdoch. Stále sa totiž stáva, že procesy trvajú aj 15, či dokonca viac rokov.

Prípad pána Karola je plný súdnych prieťahov, odročených pojednávaní a pochybení. Pred 17 rokmi prišiel podvodom o byt v širšom centre Bratislavy a aj keď vinníka už dávno potrestali, súdy mu nepriznali ani euro. Až teraz Krajský súd v Bratislave rozhodol, že jeho práva tým boli porušené. Karol si tak bude môcť od podvodníka vymáhať náhradu škody aj s úrokmi, no po takom dlhom čase to vidí pesimisticky. "Nebude schopný, pretože zrejme prepísal majetky a je už na dôchodku," hovorí skepticky Karol.

"Žiaľ, treba skonštatovať, keď nie je možné akýmkoľvek spôsobom siahnuť na majetok, keďže neexistuje, je to niekedy veľmi ťažké, vymáhať škodu," hovorí odborníčka na trestné právo, Lucia Kurilovská. Škodu si chce preto vymáhať od štátu a to na Ústavnom súde, ale plánuje sa obrátiť aj na Štrasburg. Tomu ročne zo Slovenska prichádzajú stovky podaní. "Pokiaľ ide o sťažnosti, ktoré boli doručené štátu, väčšina sa týkala práve neprimeranej dĺžky súdneho konania," upresňuje Peter Bubla, hovorca Ministerstva spravodlivosti SR.

"Je dôležité pozerať sa na to, akú to malo ujmu pre samotného človeka, potom aká hodnota bola tohto sporu. Súdne konanie samotné veľmi zle vplýva na človeka a ak to trvá viac ako 10 rokov, dokonca 17 v tomto prípade, ten vplyv je naozaj veľký," povedal advokát Milan Ficek.

Len za posledných 5 rokov Štrasburg slovenským sťažovateľom priznal za prieťahy spolu viac ako 750 tisíc eur, najvyššia suma z toho predstavovala 17 400 eur. Pán Karol pritom so svojim sporom zďaleka nie je rekordér. "Pravdepodobne najdlhšie konanie, ktorým sa zaoberal ESĽP vo vzťahu k Slovensku bolo práve konanie, ktorá sa týkalo neprimeranej dĺžky sporu a trvalo 22 rokov," povedal Bubla.

Aby ste niečo z tých peňazí napokon aj videli, je dôležité dodržať všetky procesné postupy, inak váš spor skončí, takpovediac, hneď u vrátnika.  "Musí to naozaj detailne odôvodniť, pretože ak dôjde k procesnej chybe, ESĽP to odmietne a nemusíte ani vedieť, prečo," objasňuje Ficek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy