Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Smrtiace diesle. Naftové motory spôsobia v Európe ročne 4 500 predčasných úmrtí
Zdielať na

Smrtiace diesle. Naftové motory spôsobia v Európe ročne 4 500 predčasných úmrtí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Autá s dieselovými motormi, ktoré prekračujú zákonné limity pri produkcii emisií, spôsobia v Európe ročne predčasnú smrť viac ako 4,5 tisícom ľudí. Vyplýva to z výsledkov medzinárodného prieskumu, ktorého výsledky zverejnili v pondelok.

Správa prichádza dva roky po tom, čo automobilka Volkswagen priznala, že do svojich vozidiel s naftovými motormi inštalovala softvér, ktorý dokázal rozpoznať, kedy je automobil predmetom testov a umelo znížiť údaje o skutočnom objeme vyprodukovaných emisií.

Znečistenie ovzdušia má v Európskej únii, Nórsku a vo Švajčiarsku spôsobiť každý rok celkovo približne 425 tisíc predčasných úmrtí, z čoho nadmerné emisie naftových áut zodpovedajú za 4 560 obetí. Riziká sú najväčšie v oblastiach s vysokou koncentráciou naftových áut, ako je napríklad severné Taliansko, uvádza sa v štúdii, na ktorej spolupracovali Medzinárodný inštitút pre aplikované systémové analýzy so sídlom v Rakúsku, nórsky meteorologický inštitút a technologická univerzita vo švédskom Göteborgu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy