Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemocnice potrebujú finančné injekcie
Zdielať na

Nemocnice potrebujú finančné injekcie

BANSKÁ BYSTRICA / Minister zdravotníctva Tomáš Drucker spolu s podpredsedom vlády pre investície Petrom Pellegrinim navštívili nemocnice, ktoré sa uchádzajú o európske i štátne peniaze.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker spolu s podpredsedom vlády pre investície Petrom Pellegrinim navštívili nemocnice. Výsledkom návštevy boli finančné injekcie pre Rooseveltovú nemocnicu. 

Detská fakultná nemocnica za posledné obdobie zrealizovala z európskych peňazí projekt za 6,5 milióna eur. Rooseveltova nemocnice, naopak, nedostala z eurofondov nič. 

"Rooseveltova nemocnica také šťastie nemá. Je to podnik, ktorý v zmysle nariadenia EÚ nemôže čerpať ako všetky nemocnice, ktoré majú dlhy," povedal Pellegrini. Nemocnica tak musí čakať na iné zdroje financií, napríklad na štátnu finančnú injekciu. V tomto prípade ide o pomerne výraznú, 26 miliónovú investíciu. 

Nemocnica za peniaze od štátu zrekonštruovala vstupné priestory, operačné sály či priestory urgentu. Zmien sa vďaka financiám dočkali aj agregáty, ktoré sa starajú o chod nemocnice v prípade výpadku energie. To však nie je všetko. V najbližších rokoch potečú zo štátnej kasy do nemocnice ďalšie peniaze. Minister Drucker uviedol: "My sme už vyčlenili 20 miliónov eur. Plánujeme ďalších 40 miliónov."

Za tie plánuje nemocnica vymeniť okná, zrekonštruovať strechu či zatepliť budovu.  

Na druhej strane, Detská fakultná nemocnica sa bude opäť uchádzať o európske peniaze. "Má veľkú šancu, že bude úspešná. Potom môže počítať so značnou sumou v miliónoch eur," uviedol Pellegrini.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy