Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čerpanie eurofondov je podľa bohatších krajín nespravodlivé
Zdielať na

Čerpanie eurofondov je podľa bohatších krajín nespravodlivé

BRATISLAVA / Bohatšie krajiny Európskej únie sa sťažujú na nespravodlivosť v oblasti čerpania eurofondov. Existuje reálna hrozba, že od roku 2020 budeme z eurofondov čerpať menej.

Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini upozornil na to, že už o pár rokov sa môže náš tok eurofondov zastaviť. Podľa neho sa bohatšie krajiny, sťažujú na nespravodlivosť.

 Existuje preto reálna hrozba, že po skončení obdobia v roku 2020 budeme z peňažných tokov Bruselu čerpať menej. Ako to však bude po novom sa povedať nedá. "To je zatiaľ ťažké odhadnúť. Budú to náročné rokovania, dnes by som strieľal do tmy, ale bude to určite menej ako 15 miliárd. Únia nás bude tlačiť, aby sme využívali kombináciu fondov, aby sme využívali samotné kofinancovanie," povedal Pellegrini. 

Vyššia transparentnosť aj kvalita

V prípade zníženia objemu financií budú musieť obce žiadať zdroje aj od štátu. Prípadne budú hľadať ďalšie možnosti. Podľa odborníka na eurofondy však tento spôsob má svoje výhody. "Môže to prispieť k zvýšeniu transparentnosti, lebo každý si rozmyslí, keď bude musieť dať zo svojho 50 %. Projekt bude kvalitnejší, bude mať reálnejší a efektívnejší rozpočet a zníži sa tým priestor na korupciu v eurofondoch," povedal odborník na eurofondy Tomáš Szöke. 

Podpredseda vlády pre investície si dal vypracovať prieskum. Odpovede hľadal medzi zástupcami súkromného sektora, samospráv, mimovládnych organizácií, ale aj v oblasti akademikov či profesijných združení. "Hlavný dôraz respondenti vyjadrili k podpore vzdelávania, k podpore dopravnej infraštruktúry, ku kvalite životného prostredia a rovnako aj k podpore výskumu a inovácií," povedal Ľuboš Littera z Úradu podpredsedu vlády pre investície.

Dôležité je myslieť aj na to, že Veľká Británia z Európskej únie odchádza, čo znamená, že sa celý balík europeňazí zníži o 16 až 18 %. 

Môžeme prísť o milióny eur

Slovensku reálne hrozí, že ak nevyčerpáme sľúbené peniaze do konca roka, prídeme o stovky miliónov eur. Pellegrini sa však chváli, že bolo vypísaných dostatok projektov v miliardových objemoch. Experti na eurofondy mu však oponujú. "Otázne je, ako sa dokážeme dostať do fázy čerpania, lebo jedna vec je vypísať výzvy na 10 miliárd, potom druhá vec je pripraviť projekty, zazmluvniť tieto projekty a potom začať reálne čerpať. A tam ešte vôbec nie sme ani pri jednej miliarde," tvrdí Szöke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy