Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tvrdenia liberálov pri spoločnosti Dúha sú nehorázne klamstvá, vraví Imrecze
Zdielať na

Tvrdenia liberálov pri spoločnosti Dúha sú nehorázne klamstvá, vraví Imrecze

Archívne video

BRATISLAVA / Tvrdenia poslancov strany Sloboda a Solidarita (SaS) Lucie Ďuriš Nicholsonovej a Jozefa Rajtára týkajúce sa spoločnosti Dúha, považuje prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze za nehorázne klamstvá. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii. "Podáme trestné oznámenie na týchto poslancov SaS, a to za krivé obvinenie a za poškodzovanie dobrého mena," povedal.

Spomínaní poslanci v pondelok uviedli, že Kriminálny úrad Finančnej správy (KÚFS) preveruje podnikateľov za tým účelom, aby ich vydieral. "Toto svoje vyhlásenie opreli o to, že Kriminálny úrad Finančnej správy najskôr zobral účtovníctvo spoločnosti Dúha pre účely preverovania a následne ho po polroku vrátil. Títo poslanci vyhlásili, že týmto finančná správa umožnila spoločnosti pozmeňovať následne účtovníctvo a mariť vyšetrovanie," zhrnul Imrecze. Odmietol tiež obvinenie, že "niekto zvrchu stopol" podnet na trestné stíhanie, ktorý bol pripravený.

Imrecze upozornil, že finančná správa postupuje takto vo všetkých prípadoch. "Pretože finančná správa po zabratí účtovníctva zaprotokoluje toto účtovníctvo legálnym oficiálnym spôsobom. To znamená, že zaprotokoluje kópie tohto účtovníctva. Po preverovaní v prípade dôvodov účtovníctvo vráti, ale keďže kópie sú oficiálne zaprotokolované aj s obsahom, ktorý finančná správa dostala, účtovníctvo následne spoločnosť pozmeňovať nemôže," vysvetlil. Podľa Imreczeho nešlo taktiež o žiadny podnet na trestné stíhanie pripravený na odoslanie, bol to rozpracovaný dokument operatívca KÚFS, ktorý existuje v troch rozpracovaných verziách.

Štyria štatutári stavebnej spoločnosti Dúha, a. s. mali byť podozriví z krátenia dane. Ako v pondelok informovala poslankyňa parlamentu za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová, začiatkom mája dostala anonymný podnet na začatie trestného stíhania vo veci, ktorý sa podľa nej neskôr potvrdil, spolu so sprievodným listom a vypracovaným kvalifikovaným trestným oznámením.

Opozičná politička má podozrenie, že niekto "stopol" vyšetrovanie tohto prípadu a označila ho za novú kauzu Bašternák. Z tohto dôvodu sa rozhodla podať trestné oznámenia pre podozrenie z daňových podvodov a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Myslí si, že trestné oznámenie malo slúžiť len na vydieranie štatutárov Dúhy.

Obvinenia odmieta

Firma Dúha obvinenia odmieta. Jej vedenie tvrdí, že prezentované informácie vníma ako už rok trvajúcu diskreditačnú kampaň, ktorú vedie jeden z jej obchodných partnerov. „Hraničí s vydieraním, zneužívaním orgánov štátnej moci a je v rozpore s právom a dobrými obchodnými mravmi,“ uvádza sa vo vyhlásení vedenia firmy. Spoločnosť preto podala trestné oznámenie s cieľom ochrániť svoje dobré meno a povesť. „Spoločnosť disponuje informáciami, podľa ktorých tieto klamlivé informácie nezakladajúce sa na skutočnostiach poskytol politickej strane, ktorá dnes zorganizovala tlačovú konferenciu, práve obchodný partner, s ktorým je spoločnosť v obchodnom spore,“ uviedla firma v pondelok v stanovisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy