Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenskí žiaci zaostali vo finančnej gramotnosti
Zdielať na

Slovenskí žiaci zaostali vo finančnej gramotnosti

BRATISLAVA / Slovenskí žiaci výrazne zaostali v medzinárodnom porovnávaní hodnotenia znalostí v oblasti financií a schopnosti využiť poznatky v praxi. Finančná gramotnosť pätnásťročných žiakov na Slovensku sa oproti minulosti zhoršila. Vyplýva to z výsledkov hodnotenia, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva.

Z testovaných členských krajín OECD horšie než Slovensko skončilo Chile. Slovensko dosiahlo v meraní 445 bodov, zatiaľčo priemer OECD bol 489 bodov. Medzi rokmi 2012 a 2015 sa výsledok Slovenska zhoršil o viac než päť percent. Z hľadiska pohlavia došlo k poklesu hlavne u chlapcov.

Testy žiakov v 15 skúmaných krajinách, väčšinou členov OECD, boli zamerané napríklad na schopnosť naplánovať výdaje na istú dobu, úroveň poznania spotrebiteľských práv či pochopenia finančných rizík.

Slovenské ministerstvo školstva výsledky bližšie nekomentovalo. Odborníci už v minulosti upozornili, že žiaci na Slovensku vo veľa oblastiach zaostávajú za vyspelými krajinami pri hodnotení znalostí a ich uplatňovaní v praxi. Horšie výsledky v porovnaní s priemerom OECD slovenskí žiaci dosiahli podľa skôr zverejnených údajov aj v matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti.

Zástupcovia učiteľov v minulosti upozornili, že učiteľské povolanie na Slovensku nie je finančne príliš atraktívne, pretože platy pedagógov zaostávajú za vyspelými štátmi. Časť slovenských učiteľov sa v minulosti štrajkovaním neúspešne snažili prinútiť vládu k výraznejšiemu navýšeniu balíku peňazí na vzdelávanie aj na platy zamestnancov v školstve. 

oecd.org

Medzinárodné porovnanie vychádza z výsledkov skupiny 15 krajín sveta, ktoré sa v rámci štúdie PISA 2015 dobrovoľne rozhodli otestovať finančnú gramotnosť svojich 15-ročných žiakov. Túto skupinu tvorilo 10 krajín OECD: Austrália, Belgicko, Čile, Holandsko, Kanada, Poľsko, Slovenská republika, Španielsko, Spojené štáty americké a Taliansko a päť takzvaných partnerských krajín: Brazília, Čína, Litva, Peru a Ruská federácia. Celkovo otestovali približne 53 000 žiakov sveta. Slovensko otestovalo finančnú gramotnosť svojich 15-ročných žiakov na vzorke 1 540 žiakov všetkých typov škôl. Do testovania finančnej gramotnosti sa zapojilo 292 slovenských škôl. Testovanie PISA uskutočnil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania od 20. do 30. apríla 2015.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy