Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na toto si pri ceste k Jadranu dávajte pozor
Zdielať na

Na toto si pri ceste k Jadranu dávajte pozor

BRATISLAVA / Slovensko sa ako jedna z 18 krajín zapojilo do projektu "bezpečná turistická sezóna v Chorvátsku". V rámci toho pôsobia slovenskí policajti na Jadrane ako pomoc pre Slovákov núdzi.

Rezort diplomacie aj naši policajti upozorňujú na pár noviniek, na ktoré sa treba pripraviť v prípade, že sa chystáte na cestu k Jadranu. 

Slovensko sa zapojilo do projektu "bezpečná turistická sezóna v Chorvátsku". Okrem nás sa zapojilo ďalších 17 krajín. Tento rok budú naši policajti o niečo mobilnejší ako po minulé roky, keď boli odkázaní na chorvátskych kolegov. "Budeme mať pridelené služobné motorové vozidlá, klasicky označené nápisom "polícia", aby sme vedeli účinne pomôcť pri problémoch našich občanov," povedala Miroslava Adamovičová, policajtka, ktorá v Chorvátsku pôsobí. 

Slovenským policajtom môžete vo vážnych prípadoch volať 24 hodín denne. Treba však vedieť, že na území Chorvátska nemajú žiadne právomoci. Ich úloha spočíva len v pomoci slovenským turistom s radami alebo s tlmočením

Na čo si dať pozor?

Rovnako ako doteraz môžete vycestovať len s platnými pasmi. Deti potrebujú svoj vlastný pas. Vodiči potrebujú k vodičáku aj takzvanú zelenú kartu, teda poistenie. V prípade, že budete cestovať na požičanom aute, nezabudnite si so sebou zobrať aj písomný súhlas majiteľa vozidla overený v chorvátskom alebo v anglickom jazyku. 

Myslite aj na to, že pri prevážaní "chladných zbraní" ako je nôž, paralizér či obušok je potrebné nahlásiť ich na hranici. V opačnom prípade môžete byť považovaní za podozrivú osobu. V prípade, že vám tieto zbrane nájdu, môže vás čakať súd za priestupok voči zákonu o zbraniach a strelive. 

Slovenským turistom bude k dispozícii aj veľvyslanectvo v Záhrebe, vysunuté pracovisko v Zadare a pripravuje sa aj honorárny konzulát v Splite. Ako uvádza hovorca ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček: "najčastejšie musíme riešiť stratu dokladov, hospotalizáciu osôb, ale aj zadržanie osôb." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy