Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Fico chce otvoriť dlhovú brzdu. Očakáva hádku o peniaze
Zdielať na

Fico chce otvoriť dlhovú brzdu. Očakáva hádku o peniaze

BRATISLAVA / Rozpočet Európskej únie platí do roku 2020. Čo bude potom nikto nevie, no v Európskom parlamente očakávajú búrku.

V Európskom parlamente môžeme v najbližšom období očakávať hádku o peniaze. Rozpočet je totiž vytvorený len do roku 2020.

"Nastane bitka pri tvorbe rozpočtu po roku 2020, pretože výpadok Veľkej Británie sa musí odraziť aj na škrtoch. Sú štáty, ktoré berú viac dotácií na poľnohospodárstvo, sú štáty, ktoré čerpajú európske fondy a nikto nebude chcieť ustúpiť, čiže skutočne bude bitka," hovorí europoslankyňa Monika Smolková.

Slovensko potrebuje peniaze na infraštruktúru. Premiér sa už nechal počuť, že chce kvôli tomu otvoriť dlhovú brzdu. "Štátu sa ekonomicky darí, prostriedky získané uvoľnením dlhovej brzdy chceme využiť výlučne na výstavbu diaľnic. Len kvalitná infraštruktúra totiž prinesie ďalšie investície a prácu do regiónov," tvrdí Beatrice Szabóová, hovorkyňa Róberta Fica. 

Cieľom dlhovej brzdy je zabrániť krajine príliš sa zadĺžiť. Na Slovensku je maximálna výška dlhu stanovená na 60% HDP. Medzi rokmi 2018 – 2027 by mal dlh klesať o jedno percento. "Toto opatrenie nie je samoúčelné, ale slúži na to, aby sme mali stabilnú menu, aby sme ochránili príjmy a úspory našich občanov," reaguje slovenský europoslanec Ivan Štefanec. 

Premiér o otvorení dlhovej brzdy hovorí ako o alternatíve, ak nebude v rozpočte Európskej únie po odchode Veľkej Británie aspoň toľko peňazí ako v súčasnosti. 

Najčítanejšie správy