Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko prekvapilo. Máme najmenšie rozdiely v príjmoch medzi bohatými a chudobnými
Zdielať na

Slovensko prekvapilo. Máme najmenšie rozdiely v príjmoch medzi bohatými a chudobnými

BRUSEL / Slovensko patrí medzi sociálne najspravodlivejšie krajiny únie, pokiaľ ide o rozdiely v príjmoch. O prvú priečku sa delí s Českou republikou, tesne za nami je Fínsko a Slovinsko. Výsledky vyplynuli z veľkého prieskumu porovnávajúceho viaceré oblasti možnej sociálnej nespravodlivosti.

V prieskume porovnali najlepšie zarábajúcich 20 percent populácie s 20 percentami ľudí s najnižšími príjmami. Tí najbohatší pritom zarábajú zhruba päťkrát viac, ako najchudobnejší. Slovensko obstálo výborne. "Slovensko je naďalej krajinou s najmenej otvorenými sociálnymi nožnicami, to znamená, že máme najmenšie rozdiely v príjmoch," vyjadril spokojnosť slovenský eurokomisár, Maroš Šefčovič.

Inak povedané, väčšina Slovákov zarába zhruba rovnako. Najhoršie sú na tom v Rumunsku, kde sú najväčšie rozdiely v príjmoch, nasleduje Litva, Bulharsko a Španielsko.

Eurostat

Slovensko sa výborne umiestnilo aj v prieskume týkajúcom sa rizika chudoby a sociálneho vylúčenia. Sme v obklopení Luxemburgu a Rakúska na ôsmom mieste. V tomto prípade sa najlepšie umiestnilo Česko, nasleduje Švédsko a Holandsko.

Eurostat

Súvisiace články

Najčítanejšie správy