Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Toto sú nové sadzby za dátový roaming v zahraničí, europarlament schválil ich rapídne zníženie
Zdielať na

Toto sú nové sadzby za dátový roaming v zahraničí, europarlament schválil ich rapídne zníženie

ŠTRASBURG / Európsky parlament vo štvrtok schválil strop pre veľkoobchodné ceny roamingu a tým otvoril dvere k zrušeniu maloobchodných roamingových príplatkov.

Po desiatich rokoch sa konečne operátori a európske inštitúcie na tomto zrušení dohodli. Od 15. júna sa v krajinách EÚ bude platiť za hovory, textové správy a sťahovanie dát rovnako ako doma. " Roaming bude konečne odstránený a v najbližších mesiacoch vymiznú," hovorí Miroslav Mikolášik, člen Európskej ľudovej strany.

"Ide o veľké víťazstvo pre európskych spotrebiteľov, " uviedla spravodajkyňa Miapetra Kumpula-Natri (S&D, FI). "Koniec poplatkov za roaming: Posledná prekážka zdolaná | Spravodajstvo | Európsky parlament

"Roamingové poplatky prestanú od 15. júna existovať. Užívatelia cestujúci naprieč Európou si budú môcť skontrolovať e-maily, pozrieť si mapy, umiestniť na sociálnej sieti fotku, telefonovať či zasielať textové správy bez dodatočných nákladov," dodala. 

" Kým Amerik, Čína, či India má jednu legislatívu, stále platí, že Európa ma 28 rôznych pravidiel," hovorí Ivan Štefanec, z Európskej ľudovej strany.

Europoslanci sa dohodli na cenách za roaming. "Pokiaľ ide o prenos dát tak tam je dohodnuté, že od 1.1.2018  by sa malo platiť 6 eur za 1GB. A potom do roku 2022 tá cena by mala klesnúť na 2,50 eura za 1GB," vysvetľuje Monika Smolková, zo Socialisti a demokrati v Európskom parlamente. Európska komisia bude tieto ceny prehodnocovať. " Žiada sa aby, tieto ceny boli každé dva roky prehodnotené. A podľa toho ako sa situácia bude vyvíjať, boli buď zvýšené, alebo znížené," opisuje Jana Žitňanská, zo strany Európskych konzervatívcov a reformistov.

Nariadenie by mohlo prispieť k otvoreniu trhu pre malých a virtuálnych telekomunikačných operátorov. Odporcovia sa obávajú, aby si mobilné služby nezačali nahrádzať straty na iných službách. Europoslanci preto už pripravujú novú legislatívu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy