Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nový rok znamená aj novú príležitosť podnikať
Zdielať na

Nový rok znamená aj novú príležitosť podnikať

Zdroj: Thinkstock

Aj na základe naposledy schválených zmien to vyzerá tak, že začínajúcim podnikateľom u nás začína svitať na lepšie časy.

Ak rozmýšľate o tom, ako začať podnikať, najlepšou možnosťou pre vás môže byť spoločnosť s ručením obmedzeným. Založenie s.r.o. spoločnosti je síce o niečo zdĺhavejšie, ako v prípade bežnej živnosti, má však oproti samostatne zárobkovej činnosti viacero výhod. Tá najdôležitejšia vyplýva už zo samotného názvu tohto typu spoločnosti, čiže obmedzené ručenie.

Nemusíte ručiť celým majetkom

Kým živnostníci ručia pri podnikaní celým majetkom, spoločnosti s.r.o. sú od toho uchránené a ručia len svojim majetkom. Výška ručenia je zároveň ovplyvnená aj výškou základného imania. Tento rozdiel medzi živnosťou a obchodnou spoločnosťou je veľmi dôležitý najmä pre tých podnikateľov, čo budú dodávať služby či tovar vo vyššej hodnote alebo tam, kde hrozí riziko škôd, za ktoré by museli platiť.

Založenie spoločnosti ako proces trvá obvykle niekoľko týždňov, avšak v dnešnej dobe elektronizácie už viete vybaviť tieto veci aj bez osobného kontaktu. Na základe bežne dostupných spoločenských alebo zakladateľských zmlúv na internete nie je problém, aby ste si mohli založiť „eseročku“ svojpomocne. Alternatívou je nechať to na odborníkov, ktorí takéto služby poskytujú na mieru a za poplatok.

Dane idú nadol

Veľmi dôležitým faktorom je výška zdanenia. Na rozdiel od živnosti, kde platia dve sadzby dane podľa výšky príjmu, právnické osoby majú len jednu sadzbu dane. Tá bude od roku 21 %, čo je síce o 2 % viac ako v prípade bežných živnostníkov, ale o 4 percentá menej oproti tým živnostníkov, ktorí zarábajú napríklad 3 tisíc € mesačne.

Treba tiež zvážiť aj samotný záväzok vlády, ktorá deklaruje, že by chcela aj do budúcnosti znižovať dane pre právnické osoby, čiže pre spoločnosti s ručením obmedzeným. Pôvodný plán je o 1 percentuálny bod ročne, je však otázne, či sa ho podarí naplniť. Na druhú stranu, podnikatelia s s.r.o. firmou majú pomerne bohaté možnosti na to, ako si dane optimalizovať, napríklad pomocou majetku alebo nákladov pre podnikanie.

Sociálne odvody nemusíte platiť

Na rozdiel od živnosti vám pri spoločnosti s ručením obmedzeným nehrozí, že by ste museli platiť sociálne odvody do Sociálnej poisťovne. To samozrejme v tom prípade, že budete funkciu konateľa vykonávať bez mzdy a ako odmenu si jednoducho z firmy necháte vyplatiť zisk, odborne povedané dividendy. Z takéhoto príjmu sa sociálne odvody neplatia.

Musíte sa však pripraviť v tomto prípade na dve veci. Zdravotné odvody si musíte platiť neustále a to vo výške aspoň minimálne predpísaných zdravotných odvodov. Druhou vecou je, že vláda zavádza od roku 2017 daň z dividend, ktorá bude vo výške 7 % z vyplatenej sumy dividend. Je to niečo ako druhé zdaňovanie a ide o náhradu pôvodných zdravotných odvodov z dividend.

Založením to nekončí

Podnikatelia však musia počítať s tým, že len založením spoločnosti povinnosti nekončia, ale aj mnohé začínajú. Napríklad už od polovice roka 2017 bude povinné vybaviť si ako konateľ alebo štatutár firmy elektronický občiansky preukaz, aby ste mohli komunikovať s úradmi prostredníctvom elektronickej schránky na známom webovom portály slovensko.sk.

V priebehu rokov sa ale môžu meniť aj rôzne podmienky, napríklad sa očakáva postupné klesanie dane z príjmu. To je však tá príjemnejšia zmena, pretože existujú aj menej príjemné a nemusia sa týkať výlučne len finančného aspektu podnikania. Z toho dôvodu vám odporúčame neustále si obnovovať vedomosti z oblasti podnikania a to najlepšie prostredníctvom online portálov zameraných na spravodajský a ekonomický servis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy