Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ste živnostník? Pozor na všetky možné povinnosti, ktoré máte
Zdielať na

Ste živnostník? Pozor na všetky možné povinnosti, ktoré máte

Zdroj: Thinkstock

BRATISLAVA / Podnikanie na živnosť je jedna z najrozšírenejších foriem drobného a malého podnikania. Viete, ktoré povinnosti sú s tým spojené?

Zarábať sám na seba je vec, ktorá láka každého. Ak ste už na túto cestu vykročili a ste živnostníkom, určite viete, že existuje veľké množstvo povinností, ktoré sú s podnikaním na živnosť spojené. Nehovoríme len o podávaní daňového priznania alebo platení odvodov, ale o celej administratívnej a účtovníckej agende, ktorá s tým je spojená. Chceli by ste o tom vedieť viac?

Informujte sa

Téme podnikania samostatne zárobkovo činných osôb, čiže na živnosť, sa venuje niekoľko portálov na slovenskom internete. Môže ísť buď o všeobecné spravodajské portály a weby denníkov, ktoré z času na čas publikujú informáciu určenú aj pre živnostníkov, alebo môže ísť o špecializované webstránky zamerané práve na živnostenské podnikanie.

Jedným z takýchto špecializovaných portálov je napríklad aj Podnikám.sk, ktorý patrí pod Webnoviny. Portál sa venuje téme podnikania a informáciám pre podnikateľov, pričom ponúka komplexný prehľad od daní, cez odvody až po rôzne administratívne povinnosti. Okrem spravodajstva ponúka aj vlastné autorské články.

Na webe je možné nájsť aj sekciu určenú len pre živnostníkov, kde nájdu podnikatelia informácie špeciálne týkajúce sa len živnosti, živnostenského podnikania a povinností spojených so živnosťami. Tieto informácie sú pravidelne aktualizované, pribúdajú sem novinky a na jednom mieste nájdete všetko, čo potrebujete.

Využite aj verejné zdroje

Druhou možnosťou, odkiaľ čerpať informácie ohľadom podnikania a povinností spojených so živnosťou, sú webové portály verejných inštitúcií. V tomto prípade upriamujeme pozornosť najmä na Finančnú správu a Sociálnu poisťovňu, ktoré pravidelne na svojich webových stránkach informujú o zmenách, aktualizáciách a novinkách.

Nezabudnite ani na zdravotnú poisťovňu, kde ste poistení - či už Všeobecná zdravotná poisťovňa alebo aj súkromné zdravotné poisťovne zverejňujú na internete najnovšie informácie týkajúce sa platiteľov - samostatne zárobkovo činných osôb. Dozviete sa tu nielen aktuálnu výšku poistenia, ale napríklad aj veci týkajúce sa administratívnych povinností.

Okrem daní a odvodov musia živnostníci sledovať aj aktuálne zmeny napríklad v legislatíve ohľadom zamestnávania, prevádzok a podobne. V tomto prípade sa vyplatí sledovať napríklad portál Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, prípadne webové stránky Ministerstva financií alebo Ministerstva hospodárstva.

Môžete využiť aj odborné služby

Najlepšou možnosťou v kombinácii so zisťovaním informácií po vlastnej osi je mať k dispozícii vlastného účtovníka alebo ekonóma. Pokiaľ si nerobíte účtovníctvo alebo účtovnú evidenciu sami, ale nechávate to na takéhoto špecialistu a odborníka, je viac než isté, že vám bude vedieť poradiť aj s inými povinnosťami týkajúcimi sa živnosti.

V prípade, že ešte nemáte živnosť a chcete si ju založiť, len neviete, čo všetko to obnáša, môžu vám účtovníci alebo ekonomické kancelárie tiež pomôcť s komplexným informovaním ohľadom tejto formy podnikania. Viaceré z nich ponúkajú aj administratívne služby, čiže vedia za vás tieto povinnosti vyriešiť - najmä v prípade rôznych formulárov a oznámení.

Nezabudnite sa informovať ani na špecifické podmienky, ak prevádzkujete viazanú živnosť, ktorá si vyžaduje niektoré špecifické povinnosti na rozdiel od tých všeobecných platných pre voľné živnosti.

Chcete vedieť viac?

Ak máte stále málo informácií, použite jednoducho Google. Tento známy vyhľadávač vám nájde všetky možné informácie ohľadom živnosti, či už pôjde o niečo nové, alebo aj archívne informácie. Výhodou je, že nemusíte poznať vôbec konkrétnu webstránku alebo portál, kde by ste mali informáciu hľadať - Google to nájde všetko za vás a vám sa zobrazí už len výsledok.

Najčítanejšie správy