Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za mlieko zaplatíme viac, niekde aj o 50 centov
Zdielať na

Za mlieko zaplatíme viac, niekde aj o 50 centov

BRATISLAVA / Prvé zdražovanie mlieka prišlo v auguste a stále nedosiahlo vrchol. Podľa údajov ministerstva pôdohospodárstva už za liter mlieka platíme v priemere o 20 centov viac a ďalšie zdražovanie čakajte aj v decembri.

"Vplyvom krízy, ktorá vrcholila v prvom polroku tohto roka, výkupné ceny mlieka boli hlboko pod výrobné náklady. Preto sa mnohí farmári rozhodli produkciu mlieka ukončiť. Predpoklad je, že v mesiacoch december, január, február výkupné ceny presiahnu 30 centov za liter. Dnes je to 0,258 eura za liter," povedal Stanislav Voskár zo Slovenského mliekárenského zväzu.

"V obchodoch sa to prejaví medzi 50 a 60 centami," povedal Pavol Konštiak, prezident ZOaCR.

Ceny rastú pretože mlieka je málo. Ale nie je to iba problém Slovenska, ale celej Európskej únie. Drahšie kúpite aj mlieko zo zahraničia. Výrobcovia predávajú mlieko zhruba o 2 centy drahšie, ale ceny v obchodoch narástli až o 20 centov. Z "nekalých praktík" preto obviňuje obchody. 

"Ak v lete bolo možné v reťazcoch kúpiť liter mlieka za 27 - 29 centov a dnes je priemerná cena 49, pýtame sa, kde zostali tieto prostriedky, pretože u výrobcov ani u spracovateľov nie sú. Riešime to aj na európskej úrovni. Je to priorita predsedníctva - že najviac peňazí ostáva u obchodníkov," informuje hovorca MPaRR Michal Feik.

Riaditeľ Zväzu obchodu a cestovného ruchu ale to, že by peniaze končili iba v rukách obchodníkov striktne odmieta. Tvrdí, že ostávajú u výrobcov a dodávateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy