Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Luxus pre šéfa Sociálnej poisťovne. Vážny má nové služobné auto
Zdielať na
Ekonomika

Luxus pre šéfa Sociálnej poisťovne. Vážny má nové služobné auto

BRATISLAVA / Nový šéf Sociálnej poisťovne a stále aj poslanec Ľubomír Vážny má nové služobné auto. Nejde o drahú limuzínu, ale nákup vyvolal pochybnosti. Lucia Ďuriš Nicolsonová podáva podnet na Úrad pre verejné obstarávanie.

V piatok 7.10. vypísala Sociálna poisťovňa súťaž na nové auto pre jej nového generálneho riaditeľa. Lehota na predkladanie ponúk sa skončila 12.10. v stredu. Záujemcovia mali štyri pracovné dni. Na dodanie automobilu mal výherca súťaže sedem dní. 

"Je veľmi nedôveryhodné, ak Sociálna poisťovňa ide kupovať auto v takej vysokej hodnote a zobudí sa iba týždeň pred tým, ako ho v skutočnosti potrebuje," hovorí Zuzana Wienk.

Vo vyspelej krajine by súťaž zrušili

"Podmienky pre verejné obstarávanie boli také špecifické, že sa do verejného obstarávania prihlásila iba jedna firma," povedala Lucia Ďuris Nicholsonová.

Ide o silné a bezpečné auto, ktoré zodpovedá účelu, na aký bude použité, stojí v stanovisku Sociálnej poisťovne.

​Vo vyspelých krajinách by v prípade jednej ponuky celú súťaž zrušili a vyhlásili by ju nanovo. Na Slovensku to zákon prikazuje iba pri tých najdrahších súťažiach.

Sprísnia zákony?

"Pri tých menších to akceptujeme a nepotrebujeme takéto vysvetlenie podľa zákona, čo je veľmi zvláštne. Myslím si, že by sme sa mali zamyslieť nad sprísnením zákona," dodáva Wienk.

O transparentnosti verejného obstarávania auta pre Ľubomíra Vážneho bude rozhodovať Úrad pre verejné obstarávanie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy