Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fíni dostanú od štátu skušobný príjem, experiment rozbehnú aj v Holandsku
Zdielať na

Fíni dostanú od štátu skušobný príjem, experiment rozbehnú aj v Holandsku

Zdroj: ISIFA

HELSINKI / Fínska vláda od budúceho roka zavedie skúšobni takzvaný všeobecný základný príjem. Vybraná skupina občanov bude od štátu automaticky dostávať 560 eur mesačne. Fínsko sa tak zrejme stane prvou európskou krajinou, ktorá na národnej úrovni otestuje zaručený príjem. Informovala o tom agentúra AFP.

Fíni majú do 9. septembra predložený na verejnú konzultáciu návrh zákona, podľa ktorého by sa všeobecný základný príjem otestoval na 2 000 ľuďoch v produktívnom veku, ktorí by boli náhodne vybraní zo všetkých obyvateľov. Vplyvy všeobecného základného príjmu by sa potom porovnali s kontrolnou skupinou ľudí rovnakého typu, ktorí by žiadny zaručený príjem nepoberali.

Projekt je súčasťou volebných sľubov, s ktorými prišiel centristický premiér a bývalý podnikateľ Juha Sipilä. Predseda vlády dúfa, že zavedenie všeobecného základného príjmu prispeje k zvýšeniu zamestnanosti a zjednodušenie systému sociálnych dávok.

Švajčiari odmietli

Experiment sa zaručeným príjmom sa má v januári 2017 rozbehnúť aj v holandskom meste Utrecht. Na celoštátnej úrovni ale garantovaný príjem pre všetkých občanov odmietli na začiatku júna v referende vo Švajčiarsku. Podľa návrhu mal činiť 2 500 frankov mesačne bez ohľadu na to, či dotyčný pracuje, alebo je nezamestnaný. Na druhú stranu chcelo Švajčiarsko zrušiť všetky sociálne dávky, podpory a príspevky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy