Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pokuty za jazdu bez diaľničnej známky znížia o polovicu
Zdielať na

Pokuty za jazdu bez diaľničnej známky znížia o polovicu

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Pokuty za jazdu po spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bez elektronickej diaľničnej známky sa znížia z 300 na 150 eur. Teda zo šesťnásobku na trojnásobok ceny ročnej známky.

Prevádzkovatelia motorových vozidiel do 3,5 tony zaplatia sto eur pri úhrade pokuty do pätnástich dní. Vyplýva to z novely zákona o diaľničnej známke, ktorú v stredu schválila vláda na návrh ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Romana Brecelyho (Sieť).

Vodiči bez známky budú môcť dostať pokutu po novom raz za mesiac a nie za každý deň, ako predpokladá platný zákon. Zmeny by po schválení v parlamente mali nadobudnúť účinnosť 1. októbra.

Jednorázová pokuta

Ministerstvo dopravy pôvodne chcelo, aby boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní a začali platiť 1. júna, čo už nie je reálne. Ak vodič dostane opäť pokutu v priebehu dvanástich mesiacov a dodatočne si zakúpi diaľničnú známku, ďalšiu sankciu nebude musieť zaplatiť. Novela počíta s jednorazovou pokutou 150 eur aj spätne pre všetky tieto priestupky zaznamenané doteraz kamerovým systémom Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS).

Systém elektronických diaľničných známok namiesto nálepiek je v prevádzke od začiatku tohto roka. Spočiatku boli problémy s rozlišovaním vozidiel oslobodených od úhrady.

Pokuta je primeraná

Tisícky vodičov jazdili po diaľniciach bez známky, pričom za každý deň im hrozila pokuta tristo eur. Pokuty však nedostávajú, keďže okresné úrady im ich neposielajú a tým zas diaľničiari neposielajú podklady. Okresné úrady by mali začať posielať pokuty až po účinnosti novely zákona.

"Súčasná výška pokuty vo výške šesťnásobku ceny ročnej známky je neprimeraná aj vzhľadom na príjmy na Slovensku a pri porovnaní s okolitými krajinami. Hľadali sme riešenia, ako to nastaviť férovo. Pokuta 150 eur je primeraná, čo je trojnásobok ceny ročnej známky," povedal minister Brecely pre agentúru SITA. "Je to dostatočne motivačné a výchovné, neoplatí sa nekúpiť známku, keď dostanete pokutu 150 eur," uviedol. Neférové je podľa neho aj udelenie pokuty za každý deň, preto túto lehotu posunuli na jeden mesiac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy