Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chudoba na Slovensku ohrozuje 640 000 ľudí, ich počet klesá
Zdielať na

Chudoba na Slovensku ohrozuje 640 000 ľudí, ich počet klesá

BRATISLAVA / Chudoba ohrozuje na Slovensku najmenej ľudí od roku 2010. Podiel obyvateľov s nízkymi príjmami klesol v päťmiliónovej republike na 12,3 percenta z minuloročného 12,6 percenta. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil slovenský štatistický úrad.

"Riziko chudoby sa týka v absolútnych číslach približne 640 000 ľudí. V porovnaní s predošlým rokom nastal mierny pokles," povedala šéfka štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

Vývoj miery chudoby podľa štatistikov ovplyvňuje napríklad nezamestnanosť, ktorá je v krajine pod Tatrami v súčasnosti na dlhodobých minimách, hoci sa naďalej drží nad priemerom Európskej únie.

Necelých štyristo eur

Miera ohrozenia chudobou určuje podiel ľudí, ktorých príjem nedosahuje 60 percent národného mediánu, ktorý rozdeľuje obyvateľov z hľadiska príjmu na polovice. Na Slovensku sa tak pod hranicu chudoby vlani dostal človek s mesačným príjmom nižším ako 347 eur, v predminulý rok bola táto hranica 341 eur. Najväčšie riziko chudoby na Slovensku sa tradične týka nezamestnaných a tiež početných rodín.

Životná úroveň na Slovensku síce zaostáva za vyspelými krajinami západnej Európy, v Európskej únii sa ale krajina radí medzi štáty s nižšou mierou rizika chudoby. Ukazovateľ, ktorý závisí na výške príjmu sledovaných rodín, sa totiž počíta v každej krajine samostatne a závisí na príjmovej nerovnosti domácností.

Fínsko, Bulharsko či Rakúsko

Údaje za minulý rok zverejnilo doteraz len niekoľko členských štátov Únie. Väčší podiel obyvateľstva v pásme chudoby zaznamenalo Fínsko, Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko a tiež Rakúsko, kde je ale priemerná mzda oveľa vyššia ako na Slovensku.

Chudoba ohrozuje viac ako pol milióna Slovákov, pozrite si reportáž: 

Najčítanejšie správy