Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Matky pre chudobu robia zúfalé činy, Natália chcela predať deti
Zdielať na

Matky pre chudobu robia zúfalé činy, Natália chcela predať deti

KYJEV / Robia pre ne zbierky, aby sa aspoň raz týždenne mohli do sýtosti najesť. Na Ukrajine pre chronickú chudobu končia na ulici veľakrát aj deti.

Mnohé matky situáciu nezvládajú, s deťmi sa snažia ujsť. Objavili sa aj prípady, keď svoje deti ponúkali na predaj. Podľa našich úradov by veľmi pomohli adopcie, zatiaľ to však možné nie je.

Len pred pár dňami zadržala ukrajinská pohraničná stráž na hraničnom priechode ženu s dvomi neplnoletými deťmi. "Na hraničnom prechode Čopského oddelenia stráž zadržala ženu, ktorá sa pokúšala bez dokladov dostať do zahraničia dve neplnoleté deti," uviedol hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Oleg Slobodaň. 

Prípad skončil v rukách ukrajinskej polície. "To, aký mala zadržaná žena, bude známe v priebehu ďalšieho vyšetrovanie," dodal Sloboďan.

Opúšťajú deti

Chudoba a ďalšie sociálne problémy spôsobujú to, že niektoré matky svoje deti opúšťajú. Mnohé z nich končia na ulici aj v útlom veku.

Dobrovoľníčka Lena vyberá peniaze pre deti, ktorým raz týždenne varí. "Ide o deti z krízových rodín a siroty. Ja ich nakŕmim vo svojom dome, ďalšia skupinka ich kŕmi v dome modlitby. Štyridsať detí sa naje tam, 40 detí u nás," hovorí dobrovoľníčka.

Predať deti

V súčasnosti žije viac ako 100 000 detí na Ukrajine v detských domovoch. Objavili sa ja prípady žien, ktoré chudoba dohnala k zúfalým krokom.Nataália Natália je matkou 5 detí. Dve z nich sa pokúšala na ulici predať. Cena - 500 eur.

Pomôcť v týchto prípadoch by mohli adopcie. Z Ukrajiny na Slovensko to však zatiaľ naše úrady nedovoľujú.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy