Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ušli z Krymu, začínajú od nuly
Zdielať na

Ušli z Krymu, začínajú od nuly

UŽHOROD / Zo dňa na deň prišli o dom, prácu aj priateľov. Nasadli na vlak a opustili svoje domovy. Reč je o obyvateľoch Krymu, ktorí pricestovali do Zakarpatského regiónu. Tesne za našimi hranicami budú musieť začínať od nuly.

Nie sú utečenci

Ukrajinka Irina sa z Krymu sa rozhodla odísť v čase, keď centrum mesta okupovali tanky. Narýchlo sme zobrali, čo sme mohli a odišli sme. "Všetko sme nechali tam. Dom, auto...Deti nechápu, čo sa vlastne deje," povedala so slzami v očiach matka štyroch detí. "Prvý deň sme všetci plakali vrátane detí, ktoré sa chceli vrátiť domov," dodala

"Bolo a stále je to ťažké, prišli sme do neznáma, zdôveril sa muž," ktorý spoločne so svojou vysoko tehotnou manželkou ušiel z Krymu. Obyvatelia nie sú podľa ich slov žiadnymi utečencami. Svoje domovy opustili zo strachu o vlastné rodiny. Boli priamymi účastníkmi protestov, báli sa prenasledovania.

Hrozia im tresty

Momentálne je 34 ľudí ubytovaných v súkromnom sektore, regionálne centrum pre rodiny s deťmi sa im však bude snažiť čo najskôr zabezpečiť vlastné bývanie, zamestnanie a umiestnenie detí do škôl.

Niektorí obyvatelia Krymu, ktorí boli nútení opustiť polostrov, sú podľa informácií Ukrajinských novostí označovaní za zradcov a vyhrážajú sa im po návrate trestom. Niektorí z utečencov boli osobne terčom podobných vyhrážok, iní o nich počuli, píše internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy