Oblačno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Boje na Kryme majú svojich hrdinov aj porazených...
Zdielať na

Boje na Kryme majú svojich hrdinov aj porazených...

KRYM / Rusko ukrajinský konflikt na Kryme už má svojich hrdinov. Tých dobrých aj tých zlých. Ťažko by ste ich však hľadali v radoch politikov, či diplomatov. Sympatie aj odsúdenie si za tých pár dní vyslúžili najmä vojaci.

Zrada v priamom prenose

Ukrajina a Rusko sa potácajú na hranici útesu. Jeden zlý krok môže znamenať tragédiu. Všetci s napätím sledujú vývoj na Kryme, okupovanom neoznačenými vojskami. Tlieskajú hrdinom. Pískajú zradcom.

Admirálovi Berezovskému musí piskot v ušiach znieť aj v spánku. "Ja, Denis Valentovič Berezovskij, prisahám vernosť obyvateľom Krymu," prisahal bývalý ukrajinský admirál Berezovskij.

Toto je v poradí druhá Berezovského prísaha v krátkom čase. Potom, ako ho v sobotu v Kyjeve vymenovali za veliteľa námorných síl dezertoval a pridal sa na stranu proruských síl. Zrada v priamom prenose.

Neozbrojení vojaci dokázali odvahu

Konflikt však má aj svojich hrdinov. Neozbrojení ukrajinskí vojaci dokázali svoju odvahu. S ukrajinskými zástavami a za spevu hymny napochodovali rovno pred hlavne neoznačených vojakov. Neodradili ich ani varovné výstrely.

Ich príklad nasledovali aj ukrajinskí letci. Tí priamo pred nosom vyfúkli Rusom obsadzujúcim letisko na Kryme štyri helikoptéry a tri lietadlá. Napriek nebezpečenstvu na strojoch vzlietli, pristáli hlbšie na ukrajinskom území a zachránili ich.

Aj na druhej strane sú však ľudia z mäsa a kostí. Dôkazom je vojak, ktorého trpezlivosť nepozná hraníc. Na otázky ukrajinských novinárov dokázal trpezlivo odpovedať dlhé minúty, aj keď im dookola opakoval, že vlastne nič nemôže povedať.

Všetci teraz dúfajú, že ani hrdinovia ani zloduchovia nebudú musieť ďalej dokazovať svoje kvality. Jedných aj druhých je teraz na Kryme veľmi veľa.- "Ďakujeme vám teda za ochranu. Aj keď nevieme, pred čím nás chránite," povedal ukrajinský novinár vojakovi. 

Nechcená ikona

Meno Svjatoslav Vakarčuk je na Slovensku zrejme jedna veľká neznáma. Pre Ukrajincov je to však doslova ikona. Vakarčukova skupina Okean Elzy je tam roky najpopulárnejšou a ich ich hit Vstavaj sa stal hymnou Majdanu. Teraz však prichádza trest. V Rusku rušia Vakarčukovi koncerty a ruský minister kultúry zvažuje či mu ako extrémnemu nacionalistovi nezakáže vstup do krajiny. VIAC TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy