Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Krym na vlastnej koži. Aj dvaja Slováci patria k pozorovateľom
Zdielať na

Krym na vlastnej koži. Aj dvaja Slováci patria k pozorovateľom

BRATISLAVA, KRYM / Začiatok misie OBSE na Kryme je mimoriadne ťažký. Jej pozorovatelia, medzi ktorými sú aj dvaja Slováci, sa na Krym vôbec nevedia dostať. Nevyšiel ani ich tretí pokus. Zahraničné agentúry informovali, že neznámi ozbrojenci vyhnali misiu varovnou streľbou do vzduchu.

Hoci majú právo, nepustili ich

50-členná misia vrátane 43 neozbrojených vojenských pozorovateľov OBSE sa snaží dostať na Krym už od štvrtka. Chcú skontrolovať  situáciu na vojenských základniach. Pokúsili sa o to niekoľkokrát - na rôznych cestách.

"Máme právo tam ísť, ale ako ste mohli vidieť, nedovolili nám to," hovorí maďarský pozorovateľ. Na jednej strane sú ozbrojenci v uniformách bez označenia a na druhej vojaci bez zbraní, ale jasne označení. A sú medzi nimi aj Slováci.

Na Krym pozerajú cez ďalekohľady

"Slovenská republika na žiadosť ukrajinskej strany vyslala dvoch príslušníkov OS SR do krátkodobej inšpekčnej misie OBSE," informuje hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Slováci, rovnako ako ich kolegovia, by mali pre OBSE zistiť, či sú namieste obavy z vojenských aktivít, ale zatiaľ sa na Krym pozerajú len cez ďalekohľady.

Slovenských pozorovateľov aktuálne na Kryme kontaktovať nevieme, no rozprávali sme sa s človekom, ktorý bol  v podobnej situácii  pred pár rokmi na misii Európskej únie v Gruzínsku.

Objektívnosť, nestrannosť...

"Počas môjho vyslania som sa nestretol s takýmito problémami, ale tam je dôležité, aby človek dodržiaval tie základné pravidlá ako objektívnosť, nestrannosť a tiež musí mať takú určitú úroveň diplomacie," opisuje bývalý pozorovateľ Martin Remeš.

Ako sám tvrdí, pozorovateľov obyvateľstvo vo väčšine prípadov víta, pretože v mnohých prípadoch práve oni dohliadajú okrem iného na dodržiavanie ľudských práv, či prímeria. Skupina pozorovateľov preto musí držať ako jedna rodina.

Remešovým kolegom, ktorí sú teraz na Kryme, skomplikuje situáciu oficiálne ruské stanovisko. Moskva tvrdí, že misiu tam OBSE poslala bez pozvania krymských úradov.

Nestranným inšpektorom pozorovateľom OBSE však mandát vyprší v utorok, ak sa im dovtedy nepodarí dostať na okupovaný Krym, budú sa musieť vrátiť.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy