Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po Volkswagene aj Renault. Automobilka zvoláva tisíce vozidiel
Zdielať na

Po Volkswagene aj Renault. Automobilka zvoláva tisíce vozidiel

BRATISLAVA / Týždeň po razii vo francúzskej automobilke Renault bude značka zvolávať tisíce áut. Vyhlásilo to v Paríži francúzske ministerstvo životného prostredia. Po Volkswagene tak ide o druhú spoločnosť, ktorá čelí emisnému škandálu.

Automobilka Renault musí preskúmať, či ich filtračné systémy a motory spĺňajú normy pre znečisťovanie životného prostredia.

"Renault prisľúbil zvolať viac ako 15 tisíc vozidiel, aby skontroloval nastavenie filtračného systému tak, aby fungoval správne pri všetkých teplotách," potvrdila francúzska ministerka životného prostredia Segoléne Royal.

K tomuto kroku došlo po kontrole v parížskom závode Renaultu minulý týždeň. Vyšetrovatelia počas nej odhalili nezrovnalosti pri určitých modeloch motorov.

Slovensko čaká

Slovenské zastúpenie automobilky analyzuje situáciu a čaká na pokyny o prípadnom zvolávaní.

"Predaj tohto motora je na Slovensku nízky. Nepredpokladáme teda, že pôjde o veľkú skupinu motoristov," hovorí hovorkyňa Renault Slovensko Ivana Obadalová.

Ako v minulosti Volkswagen, tak teraz Renault čelí pocitu straty dôvery investorov i zákazníkov. "Po zverejnení informácie padla do hodiny hodnota akcií Renaultu o štvrtinu," potvrdzuje analytik Reuters Olaf Storbeck.

"Od vypuknutia škandálu Dieselgate sú akcie Volkswagenu približne o pätinu nižšie, pričom tesne po ňom sa obchodovali o polovicu nižšie," dodáva analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Jedna z mnohých

Na Slovensku sa takzvaný Dieselgate a jeho následky týkajú najmä Volkswagenu, ktorý zamestnáva desaťtisíce ľudí. Závod zatiaľ kauzu nepocítil.

"Pre nás, čo vyrábame pre 148 krajín sveta, bol tento rok veľmi úspešný," tvrdí hovorca spoločnosti Volkswagen Slovakia Vladimír Machalík.

Renault je možno len ďalšou z viacerých spoločností. Francúzske úrady upozorňujú, že kauza sa nemusí skončiť pri tejto značke.

"Chcem zároveň povedať, aby sme boli féroví voči Renaultu, že sú v prekračovaní noriem zapletené aj ďalšie značky, ktoré zatiaľ nebudem menovať," konštatovala francúzska ministerka.

Automobilka Renault bude zvolávať tisíce áut, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy