Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko vyrába najviac áut na svete v prepočte na obyvateľov
Zdielať na

Slovensko vyrába najviac áut na svete v prepočte na obyvateľov

ŽILINA, BRATISLAVA / Žilinská Kia rozbehla výrobu štvrtej generácie obľúbeného SUV. Okrem nového auta sa fabrika pochválila, že sa im podarilo predčiť očakávania vo výrobe. Podobne je na tom aj Peugeot Citroën v Trnave. Napriek emisnej kauze v zásade neklesá výroba ani Volkswagenu.

Minulý rok nám o 30 tisíc kusov unikol milión, teda milión vyrobených áut na Slovensku za rok. V Trnave ešte v apríli tipovali, že vyrobia 280 tisíc kusov áut.

"Situácia na trhu sa vyvíja mimoriadne priaznivo v prospech modelov, ktoré sa v Trnave vyrábajú," tvrdí hovorca PSA Citroën a Peugeot Slovakia Peter Švec. Automobilka už teraz preto vie povedať, že výrobu zvýši tento rok o 18 percent.

Emisný škandál

Výroba v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën v Trnave bude na úrovni viac ako 302 tisíc vyrobených vozidiel. "Za prvý polrok sme vyrobili viac ako 202 tisíc vozidiel," tvrdí hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Makayová.

Na jeseň prepukol emisný škandál, ktorý zrazil akcie firmy, ale aj predaje. Fabrika v Devínskej Novej Vsi zatiaľ na poplach nebije.

Keď budú mať Žilina a Trnava spolu cez 600 tisíc a Bratislava viac ako 400, tak to prvý raz Slovensko vyrobí za rok milión áut. Aj keby sa Volkswagen prepadol. Čísla za jeseň sú zatiaľ pozitívne.

Veria Slovensku

AK sa teda nič nestane, tak tento rok vyrobíme milión áut, keby prišiel Jaguar Land Rover, čo je na spadnutie, tak toto magické číslo prestane byť zaujímavé a budeme ho prekonávať každý rok. "Eše dôležitejšie, ako toto magické číslo je, že stále viac výrobcov láka naša krajina. Veria Slovensku," tvrdí analytik slovenského automobilového inštitútu Martin Jesný.

"Už v súčastnosti vyrobíme najviac áut na svete na prepočet obyvateľov," myslí si analytik Unicreditbank.

Tému na reportáž spracovali redaktori Iveta Marešová a Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy