Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mäso, mlieko či maslo kúpime po Novom roku lacnejšie. Daň klesne na 10 percent
Zdielať na

Mäso, mlieko či maslo kúpime po Novom roku lacnejšie. Daň klesne na 10 percent

BRATISLAVA / Základné potraviny zo zoznamu vládneho Smeru by mali byť od Nového roka lacnejšie. Daň z pridanej hodnoty na ne sa totiž znižuje z 20 percent na 10 percent. Rozhodli o tom poslanci národnej rady ešte začiatkom októbra tohto roka.

Sadzba dane sa pritom znižuje na mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb.

Konkrétne sa znižuje sadzba dane na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso.

Súčasťou zoznamu sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Z rybaciny Smer-SD presadil nižšiu daň aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostali iba samotné mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb.

Zníženie sadzby

Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 miliónov eur ročne.

V samotnom roku 2016 by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 milióna eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 milióna eur a v roku 2018 na 84,6 milióna eur.

Za tieto potraviny zaplatíme menej, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy