Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Budúce pracovné miesta sú v ohrození
Zdielať na

Budúce pracovné miesta sú v ohrození

BRATISLAVA / Nie sú ohrozené len súčasné pracovné miesta ale aj tie, ktoré ešte ani nestihli vzniknúť a už boli v pláne. Priaznivé ekonomické oživenie totiž zatieňuje veľký geopolitický mrak nad Ruskom a Ukrajinou. Investori majú najhoršie nálady od vzniku krízy.

Hoci to vyzeralo tak, že sa bude opäť budovať a vyrábať, geopolitické udalosti schladili nálady investorov. "Za posledný rok, dva sme v podstate videli zlepšovanie investorských nálad. Dochádza k akémusi zlomu," tvrdí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršnák. 

Prudký pokles

Pokles na necelé tri body z desiatich sa nedá nazvať inak, ako prudký. "Konflikty dominujú obchodovaniu a kým sa veci neupokoja, nezlepší sa to napriek dobrým číslam z posledného obdobia," uviedol analytik Hauck & Aufhaeuser Private Bank Fidel Helmer. 

Pre Slovensko ako krajinu závislú od exportu je to jedna z najhorších správa a to práve v čase, keď sa nám začala znižovať štrnásťpercentná nezamestnanosť. Ohrozené nie sú len terajšie, ale aj budúce miesta, ktoré mohli vznikať. "Menej investícií, menej výroby, menej zamestnanosti. De facto rast, ktorý opäť vidíme, by mohol zamrznúť," uviedol analytik Saxobank Praha Tomáš Daňhel.

Úrok na minime

Na situáciu reaguje aj Európska centrálna banka. Kľúčový úrok v eurozóne ostáva tak na rekordnom minime jeden a pol percenta. "Geopolitické riziká sú vyššie ako pred niekoľkými mesiacmi, najmä na Ukrajine a v Rusku," uviedol prezident Centrálnej Banky Mario Draghi.

Nízke úroky majú nakopnúť chuť firiem, či ľudí utrácať a naštartovať ekonomiku. Prudké prepady nálad hovoria ale o niečom úplne inom. Vďaka tomuto všetkému klesajú však naďalej ceny, najmä potravín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy