Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ceny potravín sa znížia, môže za to embargo Ruska
Zdielať na

Ceny potravín sa znížia, môže za to embargo Ruska

BRATISLAVA / Potraviny by čoskoro mohli byť lacnejšie. Predovšetkým jablká, alebo syry, ktoré po zavedení sankcií Ruska voči Európskej únii nemôžu putovať na predajné pulty Ruskej federácie. Na európskom trhu ich bude priveľa. Preto sa predaj môže zvýšiť iba znížením ich ceny na pultoch.

Poliaci vyvážajú tridsať percent produkcie jabĺk na ruský trh. Lenže Rusi majú embargo na dovoz a posielajú ich späť do Únie. Na to, aby poľskí producenti prežili, budú musieť aspoň čo to predať.

Výrazne nižšia cena

Na predajných pultoch tak môžeme očakávať mnohé tovary s výrazne nižšou cenou ako doteraz. "Ide predovšetkým o mäsové a mliečne výrobky, ovocie a zeleninu. Teda o tie tovary, na ktoré Rusko uvalilo embargo," uviedol Stanislav Nemec z Poľnohospodárskej a potravinovej komory.

Aj česká spoločnosť Madeta, ktorej do Ruska nepustili kamióny naložené syrom priznala, že ho doma v Česku len ťažko predá. "Šesťdesiat ton syra na českom trhu navyše len veľmi ťažko predáme. Sú to pre nás veľké komplikácie," uviedla hovorkyňa spoločnosti Madeta Marta Faktorová.

Zlacňovanie nás môže dobehnúť

Zlacňovaniu potravín sa tak nevyhneme. Kým my sa ale budeme v obchodoch chvíľu tešiť, neskôr nás to môže dobehnúť. Ak budeme potraviny kupovať lacno a cudzie, konkurenciuschopnosť stratia tie naše. "Môže to totiž spôsobiť krach mnohých najmä malých a stredných podnikov, ktoré vlastne na Slovensku tvoria základ poľnohospodárskej a potravinárskej výroby," dodáva Nemec.

Pestovatelia sa obracajú na Brusel

Na Európsku komisiu sa obracajú viacerí pestovatelia z mnohých krajín Európskej únie. Vďaka ruskému embargu majú totiž toľko ovocia, že nevedia čo s ním. "V tejto chvíli hľadáme riešenia na to, akým spôsobom bude prebytok tohto ovocia využitý. Či sa nájdu alternatívne trhy alebo iné spôsoby spracovania," uviedla Ingrid Ludvíková zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Európski predstavitelia začali produkt po produkte analyzovať dopad ruského zákazu importu potravín z EÚ. Zákaz Rusko zaviedlo v reakcii na sankcie zo strany EÚ. Podľa predstaviteľov EÚ je zatiaľ priskoro hovoriť o tom, či farmári dostanú kompenzáciu z fondov EÚ. "Stále cítime, že je trochu priskoro hovoriť o dôsledkoch týkajúcich sa nákladov,“ povedal hovorca EK Roger Waite.

Komisia v pondelok informovala, že už rozhodla o podpore pre producentov broskýň a nektáriniek. Komisia o päť až desať percent zvýši podiel produkcie, ktorú môžu stiahnuť z trhu a distribuovať bezplatne. EÚ farmárom nepredané ovocie kompenzuje a taktiež plánuje poskytnúť peniaze navyše na marketing.

EK nešpecifikovala koľko prostriedkov poskytne. Rozhodnutie o podpore pestovateľov ovocia si vyžaduje formálne potvrdenie a taktiež je potrebné urobiť rozhodnutie o tom, aké zdroje financovania EÚ použije.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy