Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poľská odplata za ruský zákaz: Jedz jablká, naštveš Putina
Zdielať na

Poľská odplata za ruský zákaz: Jedz jablká, naštveš Putina

VARŠAVA/WASHINGTON / Poľsko sa snaží presvedčiť Spojené štáty, aby kvôli ruskému embargu na dovoz potravín otvorili svoj trh poľským jablkám. Poľský veľvyslanec vo Washingtone Ryszard Schnepf sa stretol s námestníkom amerického ministra poľnohospodárstva Michaelom Scusom a požiadal ho o zrýchlený postup.

Poľsko podľa Schnepfa ráta s podporou USA, svojho spojenca, nielen v oblasti vojenstva, ale aj obchodu. Spojené štáty takisto ovplyvnili ruské sankcie a podľa jeho slov majú viac pochopenia pre situáciu Poľska.

Scuse podľa veľvyslanca nevylúčil použitie zrýchlené postupu. Poľskí úradníci by sa mali stretnúť s úradníkmi amerického úradu, ktorý je zodpovedný za vydávanie licencií na dovoz potravín.

Predbehli Čínu

Americký trh je pre jablká z Európskej únie veľa rokov uzavretý. Jedinou výnimkou je Taliansko, ktorá môže do USA vyvážať jablká a hrušky. Poľsko by mohlo vyvážať zeleninu - napríklad brokolicu a papriku.

Poľsko je najväčším producentom jabĺk v Európe s ročnou produkciou troch miliónov ton ročne. Viac než tretinu produkcie vyváža. Vlani vyviezlo do Ruska 700 tisíc ton jabĺk.

Podľa údajov štatistického úradu je hodnota vývozu ovocia a zeleniny do Ruska, na ktoré v súčasnosti platí embargo, 316 miliónov eur. Jablká sa podieľajú približne 90 percentami. Nedávno prekonali Poliaci Čínu a stali sa najväčším vývozcom ovocia na svete.

Otvorená vojna. Namiesto rakiet hádžu Poliaci po Rusoch jablká. Pozrite si priloženú reportáž:

Spikli sa

Ruský zákaz dovozu poľských jabĺk, považovaný nad Vislou za odvetu za poľskú podporu prozápadnej orientácie Ukrajiny, odštartoval medzi Poliakmi akciu "Jedz jablká, naštveš Putina!"

Reprofoto/Twitter

S nápadom a heslom najprv vyrukoval ekonomický časopis, vzápätí sa pridali aj ďalšie médiá. "Ruské embargo sa len tak neskončí. Jedzme toľko jabĺk, koľko sa dá," burcoval denník Gazeta Wyborcza a nabádal k spotrebiteľskému vlastenectvu, na prospech výrobcom v núdzi, štátu i samým Poliakom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy