Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neporiadok vo financiách. Zlúčte všetky úvery
Zdielať na

Neporiadok vo financiách. Zlúčte všetky úvery

BRATISLAVA / Nevýhodná pôžička, vysoká hypotéka, neúnosné splátky a diery v rodinnom rozpočte. S podobnými problémami v posledných rokoch zápasia tisícky slovenských rodín. Finančnému živoreniu však údajne môžeme urobiť koniec, prípadne ho aspoň výrazne zmierniť. Úplne stačí, ak si peniaze trošku upracete.

Ak chcete konsolidovať osobné financie, stačí dynamicky refinancovať svoje úvery. Znie to síce zložito, no je to úplne jednoduché. Kde je neporiadok, tam treba upratať, peniaze nevynímajúc.

"Ide o to, aby ste získali najvýhodnejšie úvery. Dobré a lacné poistenie a investovali ste s čo najvyšším výnosom," tvrdí finančná konzultantka Erika Sučová.

Zlúčenie záväzkov

Cesta k tomu vedie cez zlúčenie všetkých záväzkov do jedného. "Dajú sa spájať úvery z bánk, nebankových spoločností, kreditky, respektíve nákup na splátky," uviedla hovorkyňa Poštovej Banky Lenka Lendacká.

V zložitej situácii sa ocitla aj Drahomíra, ktorá sa rozhodla využiť historicky najnižšie ceny úverov. "Zistila som, že zbytočne platím veľké mesačné poplatky," uviedla. "Pokiaľ má človek viac ako jeden úver, vždy je výhodnejšie si ich spojiť. Minimálne šetríme na bankových poplatkoch," dodala Lendacká.

Potvrdzuje to fakt, že o upratovanie vo financiách majú väčší záujem ženy ako muži. Mnohí si však ešte stále myslia, že ich banka nepustí ku konkurencii, že je to zdĺhavý proces, alebo napokon aj tak prerobia. "Peniaze rozhodli za všetko, takže obavy išli bokom," hovorí Drahomíra.

Výročie fixácie

Nahradiť starý úver novým sa oplatí najmä tým s vyššou istinou, no ušetria aj tí, ktorým do konca splácania zostáva iba niekoľko rokov. Ideálne je tak urobiť vo výročie fixácie. Aj keď to nie je zadarmo, peňaženka sa napokon poteší. "Základný poplatok pri refinancovaní je 66 eur za kataster, poplatky za znalecký posudok a ďalšie poplatky bánk podľa sadzobníka," uviedla finančná konzultantka Erika Sučová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy