Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensku hrozí, že príde o eurofondy. Kvôli verejnému obstarávaniu
Zdielať na

Slovensku hrozí, že príde o eurofondy. Kvôli verejnému obstarávaniu

BRATISLAVA / Miliardy z eurofondov už pomohli k zlepšeniu mnohých zaostalých regiónov Európskej únie, vrátane Slovenska. Žiaľ, sú aj veľkým pokušením a lákadlom pre rozkrádačov a korupčníkov. Slovensku najnovšie opäť hrozí, že príde o tučný balík, ktorý by mohol zmysluplne pomôcť. Pri čerpaní európskych peňazí vraj robíme chyby, týka sa to najmä verejných súťaží.

Zlé verejné obstarávanie

Príčinou majú byť chyby pri verejnom obstarávaní. Ak sa zlyhania potvrdia a ukážu ako hrubé, Brusel nám nemusí dať ani cent. Slovenské ministerstvo financií misiu Európskej komisie potvrdilo.

O konkrétnych výčitkách sa správa zatiaľ viac nedozvieme. "Vzhľadom na to, že v zmysle požiadavky Európskej komisie je obsah tohto návrhu správy dôverný, nie je možné poskytnúť bližšie informácie k nedostatkom alebo predmetu výkonu misie. Štát právo vyjadriť sa k správe do dvoch mesiacov," uvádza sa v stanovisku ministerstva financií. 

Sulík: Zlodejom sa nestane nič

Ku dlhodobým kritikom narábania s eurofondami patrí šéf liberálov, ktorý chce dať preveriť 5 podozrivých prípadov. "Potom zo slovenského rozpočtu sa budú musieť tieto straty vynahradiť, respektíve vrátiť eurofondy. tí ľudia, ktorí to rozkrádajú, tú zlodeji eurofondov, tým sa nestane, ako obvykle, nič," uviedol Richard Sulík.

Odborník na eurofonfy Ján Rudolf sa tejto problematike venuje už roky. Opakovane a otvorene hovorí o praktikách ľudí, ktorí s nimi narábajú. "Sú častokrát napojení na najvyšších ústavných činiteľov, najvyšších politikov. To sú ministri, štátni tajomníci, generálni riaditelia sekcií a rôzni dohadzovači blízki politikom, politickým stranám," tvrdí Rudolf.

Slovensko nie je schopné využiť eurofondy

Problémom Slovenska je aj to, že nie sme schopní využiť europeniaze, ktoré sa nám ponúkajú ako na podnose. Zo sumy 11 a pol miliardy eur sme vyčerpali iba 53 percent. "Žiaľ, už aj Brusel potvrdzuje, že súčasná vláda je neschopná čerpať eurofondy. radšej sa uchyľuje k zvyšovaniu daní a odvodov pre Slovákov, ktoré sa dajú ľahšie míňať," uviedol podpredseda KDH Miloš Moravčík.

"Nevidím ani nejaké pozitívne náznaky toho, že by malo dôjsť k zlepšeniu," dodáva Rudolf. To, že obrovské balíky eurofondov priťahujú nepoctivých ľudí, potvrdzuje aj polícia. "Minulý rok eviduje Národná kriminálna agentúra 99 trestných činov," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Nové obdobie na čerpanie eurofondov sa začalo tento rok v januári a do konca roka 2020 má Slovensko nárok na 14 miliárd eur. Záleží najmä od politikov, či ich využijeme naplno a bez škandálov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy